Vidím to jako dneska. 12. ledna 1969 hokejovému Kladnu to zrovna tenkrát moc nešlo a tak tehdejší trenér Bohouš Prošek zvolil radikální řešení – sáhl do dorostu a proti Košicím poslal na led čtyři bažanty. Měli jinou barvu kalhot – červenou a diváci je vítali radostně. Byli to naši kluci. Otakar Vejvoda v beku a útok Pavel Hlaváček – Milan Nový – Martin Šašek. Kladno vyhrálo 8:4, útok dorostenců dal čtyři góly a Milan Nový mezi nimi svůj první ligový. Bájnému Holečkovi!!! V sedmnácti letech! Časem se z téhle čtyřky v lize udrželi jen dva – Vejvoda a Nový, aby spolu prožili parádní sportovní život.

Píše se 20.5.2012 a v Helsinkách vstupuje Milan Nový do síně slávy IIHF. Jako dvaadvacátý Čechoslovák a druhý Kladeňák – před ním se stal členem téhle elitní světové sestavy František Pospíšil. Ten Pospíšil, který byl na ledě v oné premiéře Nového v roce 1969.muz

Milan Nový je mimořádná osobnost českého sportu, hokeje zvlášť. Svérázný člověk s osobitými názory svou hokejovou slávu vybudoval a držel především neúnavnou prací, přísným životním stylem.Také díky tomu bude jeho gólový zápis do historie dlouho nepřekonatelný – 474 ligových, 120 dalších v repre dresu je bilance úctyhodná. Ještě k tomu se za Nového nehrálo ani zdaleka tolik utkání jako teď.

Takže klobouk dolů před Novým – výzva pro jeho kladenské následovníky.

                                         Otakar Černý st.