Patýs zůstává! To je trefa pro kladenský, troufnu si říci i pro český hokej povzbudivá zpráva. Okolo podpisu čtyřnásobného mistra světa a olympijského vítěze bylo na Kladně, jak je u nás zvykem, mnoho drbů, „zaručených" zpráv šířených tu biletáři, tu hospodskými odborníky, tu zlomyslností.

Důležité je, že pravda je daná podpisem Pavla pod smlouvu se svým Kladnem. Je to důležité, je to výzva pro ostatní váhající. Jistě, Patýs má za sebou několik jiných angažmá, jistě i lukrativnějších, ale takové mohl mít i dnes. Nechal je ležet. Možná bude teď snazší doplnit tým dalšími kvalitními hráči.

Bude možná snazší udržet i další odchovance, aby zůstali. Pro jejich setrvání mohou sloužit i zkušenosti mnohých, kteří odešli za „lepším", ztroskotali, vrátili se a byly to návraty marné.

Vzpomínám si, jak strašně pospíchali z Kladna Bílek a Hluchý, jak hrozně byli nadšení z nového působiště a jak trapně tam skončili. Nejnovější příklad je bloudící Jaroslav Kalla. Ano, proti stojí Petr Ton, Petr Tenkrát, Martin Ševc. Ti ovšem k hokejové výbavě dodali i jiné trumfy.


Jasně, je to každého věc, jak naloží se svou sportovní kariérou. Uplynulá sezona ukázala, že i na Kladně má každý velkou možnost hrát kvalitní sport v kvalitním, spolehlivém, ekonomickém prostředí. 
Ukázala, že se mladí mají od koho učit – třeba i od olympijských vítězů Pavla Patery a Libora Procházky.

Otakar Černý st.