Janu Kreglovi pomáhá jako asistent u kladenského mladšího dorostu, kde má syna. Je držitelem trenérské licence B, s kamarádem a spoluhráčem Petrem Tenkrátem dokončuje školu fitness a kondičního tréninku. S bývalým kladenským kumpánem Martinem Ančičkou, který roky žije v Německu, se dal na skauta a vyhledává talenty. Zajímají ho finance. 


I přesto všechno si Petr Ton nechce dát pokoj a ještě to na ledě jako aktivní hráč možná zkusí. Neodrazuje ho věk, ani třetí operace pravé ruky, která svou silou a šikovností rozvášnila za 25 let trvající kariéru mezi muži tolik fanoušků a rozesmutněla tolik gólmanů. 


„Pořád mě ještě mrzí, jak to s Jihlavou dopadlo. Zranil jsem já i Peter Jánský a my najednou byli skoro bez pravých křídel. Mohlo to dopadnout jinak,“ vrací se ještě k jarnímu zklamání.

Celkem na úseku dálnice D6 bouralo 42 aut.
Nehody více než čtyřiceti vozidel zablokovaly dálnici D6 na Kladensku


S pravou rukou šel na operaci, ale dopadla dobře, i proto ještě Ton odchod do „důchodu“ ohlašovat nehodlá. Vše nejdřív pořádně rozváží. „Tři měsíce jsem nemohl dělat nic, další tři měsíce něco málo. Teprve teď se postupně chystám do výstroje a uvidím, jaké to bude v plné zátěži,“ říká. 


Zapojí se ale s dorostenci, nikoliv s kladenským áčkem. S manažerem Rytířů Pavlem Paterou je domluven, že si dají vědět, až přijde pravá chvíle. Hrát by chtěl ale nejdřív po Novém roce, až bude fyzicky dokonale připraven. „Kladno vyhlásilo novou koncepci, vsází na mladé a je to jen a jen dobře. Ale zase když bude šance postoupit, určitě pro ni udělají všechno. S Pavlem (Paterou) se známe a dohodneme se. Mohou mě chtít, a nemusí. Přece jen bude půlka soutěže, nemusím jim tam zapadat,“ míní Ton, ale zároveň je z jeho hlasu cítit, že pokud to půjde, klidně by rád pomohl. 


Už proto, že současná trenérská dvojice Rytířů Miloslav Hořava – Pavel Patera má jeho respekt. „Pro Kladno je skvělé, že se Miloš vrátil,“ říká jasně. 


A dodává, že co se týče Čech, je už Kladno jeho jedinou případnou volbou. Pokud by k dohodě nedošlo, zkusí některou evropskou soutěž, Francii nebo Itálii. Ne kvůli penězům. Čím je starší, tím víc ho láká týmový úspěch. „Podle toho bych si vybíral. Pak je tu ale ještě třetí cesta: ruka nebude v pořádku a skončím,“ připomíná. 

Ilustrační snímek výměna pneu.
S přezutím auta nemá smysl čekat


Chuť mu každopádně nechybí, a když může hrát ještě o dva roky starší Jaromír Jágr NHL, proč by nemohl Petr Ton WSM ligu? Kariéru měl sice postavenou na skvělém bruslení, které se postupně zpomaluje, jenže… 


Jeho další obrovská přednost, tedy střelba, vyhasne sotva. Stejně jako nezmizí jeho téměř dokonalost při nájezdech. 
I ty v play off mohou rozhodovat, i na ně každý trenér hráče nutně potřebuje.