Kladno tak před reprezentační pauzou stejně jako v první čtvrtině oba duely s východočeskými celky prohrálo a opět je v dost svízelné situaci. Čekají ho sice tři domácí duely, ale velmi těžké, hlavně proti Spartě a Plzni.

Tým ve druhé čtvrtině získal pouhopouhé dva body za výhru nad Zlínem a pokud takhle bude hrát, naplní se brzy slova kouče Zdeňka Vojty z pátku – bude v tabulce nezadržitelně klesat.

Kladenští trenéři už zařadili uzdraveného Majeského, ale hlavně rozhodili příliš útočně naladěnou první formaci veteránů, kam se místo Hlaváče nastěhoval junior Machač. Tým začal proti velkému překvapení extraligy aktivně, ale první šance sbírali domácí. Kladenský odchovanec Knotek se dokonce radoval z gólu, ale ten mu rozhodčí po poradě s videem neuznal.

Knotek se ale přece jen dočkal. Bylo to až v 18. minutě, kdy ujel kladenské obraně a nedal Cháberovi přesnou ranou o tyč naději. Pro Rytíře to byla rána, protože do té doby byli lepším mužstvem a třeba Eberle byl v oslabení ve velké šanci.
"Na tomhle ledě jsem nemohl moc vymýšlet, jen jsem se snažil trefit volné místo," řekl po utkání Knotek.

Na (ne)kvalitu ledu na hradeckém stadionu si nestěžoval první. "Je to jako byste fotbalisty poslali hrát na oraniště," řekl například sparťanský trenér Josef Jandač. "Led je těžký, špatně se na něm hýbe," přidal se karlovarský gólman Tomáš Závorka.

Také proti Kladnu nebyla plocha ideální, ale hlavně ve druhé třetině na to hosté nehleděli. Byli lepší. Prosazovali se technicky, například Patera s Tenkrátem ukazovali svou třídu. Ke gólům to však nevedlo, v domácí brance totiž stál jistý Kantor. Ve 24. minutě například zastavil lapačkou samostatný únik Tenkráta a předvedl zákrok zápasu.

Zkušený Tenkrát měl nakonec prsty v druhém domácím gólu. Byl vyloučen za sekání, zlomil totiž hůl dalšího matadora Kudrny. A právě Kudrna ve 39. minutě jeho prohřešek potrestal. Ve druhou branku zužitkoval křížnou přihrávku kapitána Šimánka.

Ve třetí třetině se domácí zaměřili na defenzivu. Zvládli i dvě oslabení, Kantorovi dvakrát pomohla horní tyčka. Hlavně Dragounovu bombu by jen těžko zastavil.

Hlasy trenérů:

Peter Draisaitl (Hradec Králové): "Na soupeře jsme rozhodně neměli stoprocentní recept, ale ubránili jsme přesilovky, i když má Kladno velmi šikovné hráče. Sami jsme naopak přesilovku využili a to asi rozhodlo. Je před námi delší pauza, a proto je lepší, že do ní jdeme s vítězstvím. Na domácím ledě jsme měli potíže, proto nás výhra těší. A že jsme druzí? Už jsem to říkal na Slavii, na tabulku vůbec nekoukám."

Jiří Kopecký (Kladno): "Nemyslím si, že jsme byli v zápase horší. Ale ukázala se pohoda obou mužstev. My jsme dali dvě břevna, neproměnili jsme nájezd, zato Mountfield šance proměnil. Je to sice klišé, ale bez vstřelené branky se zápas vyhrát nedá."

Mountfield Hradec Králové - Rytíři Kladno 2:0 (1:0, 1:0, 0:0). Branky a nahrávky: 18. Knotek (Tvrdík, Podlešák), 39. Kudrna (Šimánek, Vydarený). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 4158.

Hradec: Kantor - Harant, Vydarený, Pláněk, Mikuš, Ptáček, Frühauf, Jank - Kudrna, Mertl, Šimánek - Škoda, Červený, L. Květoň - Tvrdík, Knotek, Podlešák - Nedvídek, Langhammer, Marek. Trenér: Draisaitl a Kučera.

Kladno: Chábera - David Růžička, T. Kaberle, L. Procházka, Doudera, P. Hořava, Jankovič, Majeský - Tenkrát, Patera, Machač - S. Treille, Dragoun, Rudovský - Eberle, Kuchler, Hlaváč - Strnad, Lukáč, Havlíček. Trenér: Vojta, Kopecký a Tatíček.