Střelcem rozhodujícího gólu se jedenáct minut před koncem stal Lukáš Kucsera, mladý brankář Ostravanů Daniel Dolejš ve svém druhém extraligovém startu dovedl tým ke druhému vítězství.

Vítkovice se v první části snažily všemožně vstřelit první gól a skoncovat s domácími nezdary, ale zase je pronásledovala mizerná koncovka. Co z toho, že se hosté v úvodní desetiminutovce prakticky nedostali za půlku, když Húževka ve čtvrté minutě ze sóla nepřekonal dobře postaveného Cháberu nebo Svačina z úhlu minul odkrytou bránu.

Hosté se první šance dočkali v 10. minutě, ale patřila hned do kategorie vyložených: mladíček Machač, který dostal šanci v první Paterově formaci, ujížděl sám na Dolejše, ale mladý vítkovický gólman si v domácí premiéře po svém pátečním příchodu z Havlíčkova Brodu v náročné zkoušce poradil a bekhendovou střelu vykopl betonem. Hosté výrazně zvýšili frekvenci střel až během přesilové hry před koncem první části, ale Dolejš vychytal Hlaváče i Douderu. Vítkovice po dvouminutovém martyriu v oslabení ihned kontrovaly Szturcem, který po rychlém protiútoku trefil z pravého křídla tyčku.

Szturc si akci zrcadlově zopakoval na protější branku i ve 26. minutě s tím rozdílem, že tentokrát odražený puk už nechytatelně zacílil do sítě Káňa a využitou přesilovkou poslal domácí do vedení. Vítkovice měly nadále navrch, jenže promarnily několik přečíslení a houževnatého soupeře nedokázaly setřást druhým gólem. Rytíři naopak vytěžili z mála maximum a ve 37. minutě propadla Dolejšovi za záda škvírkou v pokleku Kaberleho střela z bezprostřední blízkosti.

Domácí tentokrát tři body ale doslova vyrýžovali z ledu. Hrdinou okamžiku se mohl ve 48. minutě stát kladenský odchovanec Burger, ale nájezd v oslabení nestihl zakončit podle svých představ. Výhru tak Vítkovicím zařídil až mladík Kucsera, který se po rychlém kontru bez přípravy opřel do Valčákovy přihrávky a Chábera na jeho bombu nedosáhl.

Kladno při závěrečné power play domácím ještě pořádně zatopilo, ale Dolejš už žádný puk za záda nepustil a ve druhém extraligovém startu svůj tým dovedl ke druhé výhře.

Hlasy trenérů:

Roman Šimíček (Vítkovice): „První třetina byla vyrovnaná, opticky jsme asi měli víc šancí, ale s koncovkou se trápíme. Ve druhé třetině mělo utkání podobný vývoj, bohužel jsme inkasovali a v třetí třetině se nám konečně podařil dát gól ze situace tři na dva. Kluci do toho dali velké srdce a bojovnost a skákali do toho po hlavách. Celý ten obětavý výkon byl podpořen vynikajícím výkonem gólmana. Po domácích neúspěších jsme šťastní za výsledek 2:1."

Petr Tatíček (Kladno): „Soupeř nás z počátku dostal pod tlak, ale pak jsme hru vyrovnali a byl to spíše takový boj. Domácí měli trošičku víc šancí. I ve druhé třetině byl soupeř lepší, dostal nás pod větší tlak, ale my jsme šťastným gólem vyrovnali. Domácí nám ale v závěru ukázali trošku větší um v koncovce, kdy vyřešili situaci tři na dva. V závěru jsme vytvořili tlak, bylo tam strašně střel, ale bohužel v koncovce nemáme štěstí. Bod jsme tu mohli uhrát."

HC Vítkovice Steel - Rytíři Kladno 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 26. J. Káňa (Szturc, Štencel), 49. Kucsera (Valčák, Dudáš) - 37. Kaberle (Patera, Machač). Rozhodčí: Mikula, Šír - Bryška, Lučan. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 4814.

Vítkovice: Dolejš - Štencel, M. Hruška, Sloboda, L. Kovář, Pastor, Kudělka, Dudáš, Bail - Strapáč, Burger, Húževka - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa, M. Hlinka, Szturc - Kucsera, Valčák, Kolouch. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Kladno: Chábera - D. Růžička, Kaberle, L. Procházka, Doudera, P. Hořava, Jankovič, Černošek - Tenkrát, Patera, Machač - Hlaváč, Dragoun, Rudovský - Eberle, Kuchler, Havlíček - Strnad, Lukáč, Bajaruns. Trenéři: Vojta, Kopecký a Tatíček.