„Je to sice kulaté jubileum, ale na oslavy není čas. Máme teď hodně hokejové práce, čekají nás vlastně dva nejdůležitější zápasy konce sezony. Pokud zvládneme nejbližší víkend, pak se teprve můžeme bavit o uvolněnější atmosféře," usmíval se ve středu dopoledne čerstvý syn Abrahámův, jemuž se odjakživa přezdívá v hokejovém světě Maďar.

Vojta udivil hokejové Kladno už jako hráč. Po jeho pádu do druhé ligy začátkem 80. let se dostal do áčka a střílel hodně branek. Za střelce se ale nikdy nepovažoval. „To vůbec, byl jsem levé bránící křídlo. Z gólů, na které si vzpomenu, tak možná jeden hattrick proti Pardubicím, to bylo doma, a pak pět gólů v německé druhé lize. Ale na to moc vzpomínat nechci, věřím, že mě ještě čeká něco v budoucnu," přeje si.

Ani mu nemusí být padesát, abych si někdy nevzpomněl na kariéru hráče. Dravého, dobře bruslícího, bojovného. „Nejraději vzpomenu na to, když jsme s Kladnem hráli semifinále nejvyšší soutěže proti Košicím, na angažmá v německém Crimittschau, nebo trenérskou štace v Liberci nebo Lotyšsku," vybavuje si.

Co se týče trenérských kolegů, nezastírá Zdeněk Vojta, že hodně bral z kladenské legendy Eduarda Nováka. „Ovlivnil mě v dobách, kdy jsem ještě hrál. Z fakulťáků, kteří jsme začínali společně a prošli Berounem, bych rád zmínil Pavla Hynka nebo Pepíka Jandače. I když jsou v jiném klubu, tak si pořád máme co říci, chodíme občas na kafe a máme korektní přátelství. Samozřejmě v zápase si jdeme po krku, jenže to je normální," směje se.

Spolu s trenérským povoláním se Vojta už patnáct let věnuje také vyučování na vysoké škole (FTVS). V současné době tam vede přednášky, ale pouze jednou týdně, do hokeje mu profesořina nezasahuje. „Kdysi to bylo mnohem těžší, když jsem vedl ještě celou výuku a ještě trénoval v Liberci. Ale zase jsem byl mladší," podotýká.

Dárek zatím žádný nedostal, dokonce ani od týmu. Nikdo v něm totiž ve čtvrtek netušil (aspoň to tak vypadalo), že Vojta padesátku má. „Vypadá to, že jste to tady propálil první vy, já to opravdu nikde neříkal. Ani jsem nechtěl, protože před sebou máme možná rozhodující víkend. Ale pokud to dopadne dobře, kluky na nějakou svačinu určitě pozvu," slibuje chlapík, jemuž aspoň klubové vedení dalo jako dárek jednu posilu, byť by jich kouč zřejmě po velkém exodu hráčů bral více. „Naskytla se možnost získat Kobu Jasse, jehož znám z Lotyšska a vím, že konkurenci u nás zvedne. I proto jsem se s vedením klubu domluvil. Nicméně líbily by se mi další takové dárky, třeba Petrové Ton nebo Tenkrát," pokračuje v dobré náladě.

Žádnou rekapitulaci posledních padesáti let života si trenér nedělá. Opakuje několikrát po sobě: Ne, ne, ne, ne. Na bilancování je v padesáti čas, to se dělá až před smrtí," dodal s úsměvem.

Zdeněk Vojta

Narozen: 30. ledna 1963.

Titul: PhDr.

Hokejová kariéra: útočník Kladna (10 sezon, 477 utkání, 196 branek), Jihlavy B, Waldkraiburgu a Crimmitschau (Něm.)

Trenérská kariéra: Beroun, Liberec, Chomutov, Ústí nad Labem (I. liga), Ogre (Lotyšsko), reprezentace Chorvatska a Kladno (poprvé v roce 2001, aktuálně druhou sezonu).

Zajímavost: Působí jako pedagog na FTVS UK v Praze.