Novináři v případech, jaký je ten Šilhavého, píší o restartu. My použijeme dnes modernější powerbanku. Byl jí stadion na Lapači, kde se Šilhavý napojil do té správné zdířky. Nabila ho novou energií. Začal po svém zvyku dřinou a bojovností a postupně začal v zelenožlutém hokejovém ráji sázet gól za gólem.

Jasně, namítnete, že ve druhé lize to nebylo zase takové dílo, ale Vojta se trefoval i v rozhodujících chvílích celé sezony. Čtyři zápasy kvalifikace, čtyři góly. To už chce kromě šikovnosti také mentální odolnost. „V takovou chvíli moc neřešíte, kdo se trefí. My měli od začátku sezony jasný cíl a tím jsme šli jako jeden muž," vypráví chlapík, který si s celým Vsetínem prošel i malým peklem.


V domácím zápase s Havlíčkovým Brodem nesměli prohrát, reálná šance na postup by byla fuč. Potřetí v řadě! Vsetín o gól vedl, jenže pár vteřin před koncem proti němu nařídili rozhodčí trestné střílení za zalehnutí puku. Panika!


A ještě větší, když Třetina nájezd s klidem Jamese Bonda proměnil. „V tu chvíli se mi podlomila kolena, hlava začala horečně počítat, jaký vlastně potřebujeme výsledek. Příšerné chvíle, ale tehdy strašně pomohl Jiří Dopita," vybavuje si Šilhavý.

Rytíři Kladno – HC Slovan Ústí nad Labem 3:2 (1:1, 0:0, 2:1), přípravné utkání 4. 8. 2015, vedoucí týmu Václav Blažek
Sekretář Rytířů i PZ Václav Blažek slaví šedesátku

Obrovská osobnost českého hokeje, trenér, který s Olomoucí vyšťouchl Kladno z extraligy, umí uvolnit atmosféru a respekt si nemusí vynucovat. Mužstvo ve chvíli, kdy se tunelem řídilo vstříc klinické smrti, bleskově uklidnil. Jeho tým ubránil oslabení a Kajaba rozhodl. Ten Kajaba, který byl úplně mimo střeleckou formu a posadit ho do loďky, netrefil by ani vodu.

Kladno si Vojta Šilhavý drží v srdci dál

Následně už Vsetín nemohlo nic zastavit. Jeho flotila kobercovým náletem pokropila Jablonec 7:3 a tisíce fanoušků v obrovské euforii slavily postup. Včetně Šilhavého. „Já tu radost ani neumím popsat, nic takového jsem dosud nikdy nezažil, nic pořádného jsem nevyhrál. Šťastní jsme byli my hráči i všichni lidi, co nám tak strašně moc fandili. Na tohle už nikdy nezapomenu," říká dvaadvacetiletý chlapík.

Ilustrační foto.
Tendr na opravy nemocnice se opozdí

Pochopitelně ale dál vzpomíná na Kladno. Kde sice jako úplný bažant šanci dostal, ale v první lize už skoro žádnou. V první sezoně to ještě vzal, řádil v juniorské lize s kamarádem Patrikem Machačem. Pak se řítil ke dnu, až mu nafoukl záchranou vestu Jan Neliba.


Muž, který Vsetín roky trénoval v jeho nejslavnější mistrovské éře, domluvil Šilhavému odchod na Lapač. Koneckonců i Neliba míval v týmu z Lapače Kladeňáky, Pateru, Procházku, Burgera, Vebera, Kameše.


„Byla to od něho obrovská pomoc, za kterou mu nemohu než poděkovat. Na Vsetíně byl obrovský hlad po úspěchu a já se tady našel. Díky, trenére," poslal vzkaz legendárnímu Kladeňákovi.

Právě Kladno si Vojta Šilhavý drží v srdci dál. Má tady kamarády z dětství, největším je mimochodem defenzivní opora Rytířů Tomáš Redlich. Má tady rodinu, další přátele. O případném návratu ale mluvit nechce. Dokonce ani o žádném příštím angažmá.

Stříbrné basketbalistky ZŠ a MŠ Vodárenská 2015.
Stříbro, které trošku mrzelo

„Po oslavách jsem dost marodil, nějak mě to dostalo. Budoucnost jsem i kvůli tomu zatím vůbec neřešil, ale chuť do pořádného hokeje mám teď větší než kdy jindy," dodal Vojtěch Šilhavý. Snad si příští angažmá vybere dobře.