„Zápas mu vyšel opravdu parádně, výborný výkon gólmana,“ uchvátil Kořenář Jiřího Stejskala. Trenér brankářů v Benátkách ovšem velebil nejen svého svěřence. „Klobouk dolů, co kluci předvedli jako tým,“ dodala k výhře 4:3 na nájezdy bývalá dlouholetá jednička druholigového Jablonce.

Josef Kořenář se v utkání, které na těchto turnajích dělí týmy na (ne)úspěšné, ocitl pod podobnou palbou, jakou ho občas zásobují i soupeři ve druhé nejvyšší soutěži. I s třemi inkasovanými góly tak jeho úspěšnost atakovala hranici 95 procent. „Přes padesát střel se u nás dostal asi ve třech zápasech. Na druhou stranu je lepší, když to na gólmana létá. Člověk si víc věří. Je důležité, že to ustál fyzicky,“ přidává svůj postřeh Stejskal.

Vzhledem k představení v základní hrací době i prodloužení svému mladšímu kolegovi před klíčovými nájezdy věřil více než strážci finské brány. „Je to samozřejmě i trochu loterie. Ale pochytal to výborně,“ rozplýval se majitel devíti extraligových startů za Liberec. Zcela bez šance podle něj není český národní tým ani v semifinálovém souboji s vysoce favorizovanou Kanadou. „Bude to zajímavá zkušenost. Mohou nás podcenit. Na naší straně bude srdíčko. Vždyť jsme se dostali do semifinále po třinácti letech. Je třeba se vyvarovat oslabení a hloupých faulů. A Pepa musí chytit ještě něco navíc,“ nabízí Jiří Stejskal recept na případnou senzaci na druhou.

Ve sportovní hale Bělé pod Bezdězem se již tradičně před vánočními svátky konalo vystoupení dětí Taneční školy Bela Dance! pod vedením trenérů Kateřiny Kabátníkové a Radka Ježka.
FOTO: Ohlédnutí za taneční soutěží

ZÁMOŘÍ VOLÁ

Bez ohledu na konečné umístění českého týmu na mistrovství pak v Benátkách tuší, že o svou brankářskou oporu v dohledné době přijdou natrvalo. Už když k Jizeře talent z jihlavské hokejové školy před sezonou přesidloval, měl podepsanou profesionální smlouvu se San José. „Uvidíme, jak to bude po mistrovství. Podle mě dochytá sezonu a odejde do Ameriky. Je to stejný případ jako Vít Vaněček,“ zmínil Stejskal předchůdce Kořenáře v Benátkách i české „dvacítce“.

Výběru trenéra Pešána drží od začátku turnaje palce také v kladenské kabině. Nejvíce zřejmě Tomáš Kaut, starší bratr pardubického útočníka Martina, který se rovněž podílel na největším triumfu posledních let.

„Je to super úspěch. Fandila celá rodina. Dokonce i kluci v Kladně, mám radost. Je to úspěch a jsem rád, že u toho Martin mohl být. Snad se jim povede potrápit i Kanadu, i když je jasné, že tohle bude hodně těžké,“ svěřila se extraligová posila Rytířů.

S o deset let mladším sourozencem si po výhře volal. „Pochopitelně jsem si z něj dělal legraci, že nedal proti Finům nájezd a že je dřevák, ale jinak jsem mu samozřejmě hlavně gratuloval, protože tenhle postup je prostě paráda a mám z něj velkou radost,“ uvedl starší z bratrů.

Na rozdíl od centra Rytířů má Martin hrající extraligu za Pardubice celou kariéru teprve před sebou. „V republice patří v ročníku dlouho mezi nejlepší hráče. Záleží jen na něm, jak bude makat, jak bude poctivý. Letos ho čeká draft, tak jsme všichni zvědaví, jak v něm dopadne,“ prozradil Tomáš Kaut, jehož tým ve čtvrtek čeká v rámci 36. kola WSM ligy atraktivní duel se sousedem v tabulce – pražskou Slavií.

Silvestrovské sportování na Mladoboleslavsku
Silvestr: žádné válení šunek se nekonalo