Vinš je rekordmanem v počtu zápasů za Kladno. Těžko někdy někdo překoná jeho 1099 zápasů. Mrzí ho snad jediná drobnost, nikdy se neprobojoval do národního týmu, který v 70. letech zářil a vybojoval tři tituly mistra světa.

Patřil dozajista mezi desítku nejlepších československých obránců, jenže v té době jich hrálo v nároďáku sedm či osm nejlepších, a ti se téměř neměnili. Psalo se, že to je kvůli absenci centimetrů, Vinš totiž patřil mezi nejmenší hráče. „Řeknu to otevřeně, dneska už můžu. Koneckonců se to vždycky povídalo: Kdybych hrál ve Spartě, tak bych v národním týmu byl. Jenže Kladno je malé město a v nároďáku mělo hodně reprezentantů, tak to nevyšlo. Ale jestli to je pravda, nebo není pravda, se už nedozvím. Možná mi něco scházelo," usmál se Jaroslav Vinš.

Sparta o něj prý ale zájem nikdy neprojevila, ta sháněla jen reprezentanty. O Vinše byl největší zájem, když končil na vojně v Dukle Jihlava, kde vybojoval dva mistrovské tituly. Jenže doma měl rodinu a v Kladně se rodilo mužstvo, které později čtyřikrát v řadě a pak ještě jednou s jednoroční pauzou vybojovalo mistrovský titul. Pochopitelně se mu nikam nechtělo.

Později, na sklonku kariéry, se ozval ještě Litvínov. „Už mi bylo třiatřicet a v Kladně se to začalo trochu měnit. Ota Vejvoda šel do Sparty, ale já nakonec zůstal. Ono se tehdy spadlo a museli jsme se dostat zase nahoru. Naštěstí to tehdy šlo. Sice jsme také občas prohráli, pamatuji se ve Vimperku, ale nebylo to jako dneska. Většinou jsme ve druhé lize vyhrávali a zpátky se dostali," vylovil z paměti.

„My vyhráli titul, pak jsme byli snad druzí nebo třetí a další rok spadli. Odešla kostra týmu, nechytili jsme začátek. To je hned," usmál se, ačkoliv tehdy se v Kladně pomalu vyvěšovaly černé prapory.

Od nepříjemných myšlenek týkající se i aktuálního postavení jeho Kladna se ale přehodil na veselejší notu, spolu s dalšími 26 hráči byl v sobotu uveden do Síně slávy kladenského hokeje. „Ta naše parta ani nečekala, že něco takového v Kladně budeme mít. Jsme samozřejmě rádi, i když v té síni by bylo místo určitě i na další velké borce, kteří by tam patřili. V devadesátileté historii byla určitě řada lidí, kteří tady třeba odehráli stovky zápasů, byť třeba nezískali žádný titul. Snad se tam dostanou do budoucna," dodal Jaroslav Vinš.

Jaroslav Vinš

Začal jako dvanáctiletý žák v SONP Kladno. Do áčka mezi muže byl přeřazen v roce 1965. Mimo vojny v Dukle Jihlava v letech 1968-1970 hrál na Kladně až do roku 1986. Celkem neuvěřitelných 19 let. Je proto rekordmanem v počtu utkání za kladenský celek, jeho bilance čítá 1099 zápasů. Během nich vstřelil 173 branek (v lize 623/70). Je sedminásobným mistrem republiky (dvakrát s Duklou Jihlava, pětkrát s Kladnem). Po skončení angažmá na Kladně hrál ještě do pozdního věku za Lokomotivu Beroun. Nastoupil také mnohokrát za B reprezentaci dospělých.