„V kolektivním sportu jsou hráči, kteří prodávají lístky a pak hráči, kteří se za svůj tým perou jinak. Prostě každý hráč tam má svoje místo a nejsem přítelem toho, co je dnes trendy, tedy vynášet jména nad kolektiv,“ povídal kapitán.

Dodal, že za jeho dob, i když i tehdy nastávaly mezi hráči různice, bylo Kladno vždycky schopné vystupovat na ledě jako jeden tým a pracovat dohromady. „Možná také proto se většině kluků povedlo naplnit jejich kariéry, třeba každému trochu jinak. Že křičí diváci nějaká jména, je otázka sympatií, ale ve sportu obecně je to vždycky otázka jak šlape tým, kabina i celý realizační tým. To nám tady naštěstí vždycky sedělo,“ doplnil Zajíc.

Zdroj: Deník/ Rudolf Muzika

Exhibici bral podobně jako další hráči hlavně jako jakýsi vánoční dárek. Nejen fanouškům, ale také hráčům samotným. Vždyť většina už dávno hokej nehraje a nechodí ani na led. „Náramně jsme si to užili, pro nás jsou po kariéře takové zápasy obrovským dárkem, který nás po kariérách naplňuje. Akorát si moc s nikým nepopovídáte, protože v šatnách se mluví křížem krážem. Slyšet je ten, kdo mluví nahlas a naopak ti, co nejvíc dokázali, někdy tolik slyšet nejsou. Šatna prostě je živý organismus,“ usmál se a pochválil opravený zimní stadion v Kladně. „Duší měl vždycky, ale jsme rádi, že je tu tepleji a neprší sem. A kouzlo mu přitom zůstalo.“

Zdroj: Youtube

Zajíc – ač není postavou žádným hromotlukem, nikoho se nebál a proslul tvrdými potyčkami a srážkami.

Jednu si neodpustil ani v neděli, když se nechtěně srazil se svým bývalým trenérem Janem Nelibou a na ledě ho doslova zalehl. Snad poprvé v kariéře pak ostrého souboje litoval. „S Honzou jsem se tam střetl a bál jsem se, že jsem ho zranil, naštěstí se to nestalo. Každopádně je to skupina velkých lidí a velkých hráčů. Jsem rád, že jsem si s některými staršími jako Venca Sýkora a Honza Neliba mohl zahrát nebo si zahrát pod jejich vedením,“ je rád Josef Zajíc.

Vánoční hokejová exhibice legenda Kladna. Tomáš Placatka
Placatka s návratem neváhal ani vteřinu. Je to respekt ke klubu i kamarádům

Sám však už návrat na trenérskou lavičku nechystá, zalíbilo se mu vyhledávat talenty pro jednu z největších tuzemských společností Sport Invest. „V hokeji jsem si vyzkoušel prakticky všechno, teď dokončuji takové symbolické kolečko. K trénování mě to už neláká,“ dodal slavný bývalý kapitán.