Zřejmě nejohnivější diskuse se vede nad otázkou, zda muž s číslem 68 patří do desítky největších hokejistů NHL všech dob. Z pohledu českého fanouška je to jasné – Jágr v top 10 prostě nesmí scházet. Zámořští experti jsou ale poněkud zdrženlivější. Mimo jiné to svědčí o tom, jak se pověst české hvězdy v nejslavnější lize světa vyvíjela.

„Faktem je, že pouze skvělé bodové statistky vám místo v nejužším výběru nejlepších hráčů všech dob nezaručí,“ řekl v diskusi na ESPN známý sportovní novinář Greg Wyshinski, mj. spoluautor knihy „100 největších hokejistů v historii NHL“. V ní zařadil Jágra na 18. příčku.

Utkání 19. kola Tipsport extraligy ledního hokeje se odehrálo 3. listopadu v liberecké Home Credit areně. Utkaly se celky Bílí Tygři Liberec a HC Oceláři Třinec. Na snímku zleva brankář Jaroslav Janus a Tomáš Havlín.
Rytířská Last minute: bek Tomáš Havlín

„POUZE“ JEDNA HART TROPHY

Není to trochu zvláštní, když se bavíme o druhém nejproduktivnějším hráči v dějinách soutěže? Jak se to vezme. Pomineme-li celkem logický fakt, že zámořští autoři inklinují k preferování kanadských hokejistů, jsou i další aspekty.

Za oceánem hodně dají nejen na celkové statistiky a sumu nastřílených gólů, ale i na počet získaných trofejí (především Stanley Cupů), celkový přínos pro tým a také vliv na vývoj hokeje. Proto se v různých žebříčcích před Jágrem umisťuje třeba Dominik Hašek, který změnil celkový pohled na hru gólmana.

„Jágr sice dvakrát vyhrál Stanley Cup, ale v letech 1991 a 1992 byl v Pittsburghu jen pomocným hráčem, ne hlavní hvězdou,“ upozorňuje Emily Kaplanová ze stanice ESPN. Zámořští experti také zmiňují to, že Jágr v kariéře získal jen jednu Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče ligy (Hašek ji získal dvakrát).

VÝJIMEČNÁ ODDANOST A VYTRVALOST

Pro umístění českého forvarda hned za legendy Gretzkyho, Orra, Howea, Lemieuxe či Richarda ovšem existuje také řada argumentů. Třeba jeho unikátní dlouhověkost a schopnost přizpůsobit se různým stylům hry během 24 sezon v NHL. Nesmí se zapomenout ani na jeho členství v „Triple Gold Clubu“ pro ty, kteří vyhráli Stanley Cup, olympiádu i mistrovství světa. Pětkrát byl nejproduktivnějším hokejistou sezony, z toho čtyřikrát v řadě, a navíc ve druhé polovině 90. let, kdy se v NHL hrál čím dál defenzivnější hokej.

Žebříčky nejlepších hráčů všech dob budou vždy do značné míry jen hra. Každý z nás má trochu jiné parametry. Jak vysoko by jste umístili Jágra vy?

Robert Spálenka, generální ředitel společnosti Sport Invest hockey.
Agenti Spálenka s Kostkou: O Čechy zájem v zámoří výrazně vadne