Předchozí
1 z 6
Další

Zdeněk Troška

Režisér, autor kuchařek Nebe v hubě aneb Chrocht, chrocht 

Zdeněk Troška: Svíčková je pro mě nejnudnější omáčka na světě, dávám přednost pajšlu.Zdroj: Martin Nič

Odpověď je víc než jasná. Protože jsem nadšený všežravec, vždycky si kdekoliv vyberu a s chutí to sním. Nemusím mít čápy s mákem, bifteky a la mode. Miluju obyčejná lidová jídla, na kterých jsem si pochutnával už jako kluk. Polévky v každém případě, luštěniny, těstoviny, vaječná jídla, houby, dokonce i králíka. V oblibě mám i asijské kuchyně – vietnamskou, čínskou, thajskou. Nejsem vybíravý.

Tady u nás doma na Volyňsku je několik dobrých hospod; konečně se už i v Hošticích znovuotevřela hospoda U Miluny, kde vaří přímo špičkově, další stále dobrá klasika je restaurace v nedalekých Česticích, bufet Volyňka ve Volyni, dále hospoda Na Rychtě v Netolicích, hospoda Blata v Sedleci cestou na Budějce, v Písku hospoda Na Zvíkově, v Čimelicích Na Knížecí, v Horažďovicích Zlatý jelen… Prostě všude se najde dobrá hospůdka s dobrým gáblíkem.

Jsem vděčný i za topinky s česnekem nebo i s míchanými vajíčky, pochutnám si na leču, švestkových knedlíkách, vařených králičích hlavách, pajšlu, kosmaticích, což jsou smažené květy černého bezu, zadělávaných dršťkách a na všech omáčkách. I když se přiznám, že nemusím svíčkovou. Ta mi přijde nudná, nijaká.

Protože nepiju alkohol – tvrdý nemůžu ani cítit, víno mi nechutná a po prvním pivu usínám - dám si k řízku klidně limonádu. Naštěstí mám kachní žaludek a co sním, nedám!

Martin Škoda

Kuchař a autor kuchařky Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby 

Kuchař Martin ŠkodaZdroj: Martin Škoda

Velkou část mládí jsem strávil v Budějovicích, kde jsem jako mladý kluk hrál za Motor hokej a také jsem studoval střední školu. Proto jsou to právě Budějovice, kam se moc rád vracím a kde trávím relativně hodně času. Sázkou na jistotu je tam určitě pivovar Krajinská 27, kde si již mnoho let dáte dobré pivo i jídlo. Velmi mě baví nedávno otevřený tradiční španělský tapas bar La Bodega, ve kterém se cítím jako při cestách po Španělsku.

Pokud chci vyrazit z města a cestovat po kraji, snažím se zvolit trasu, na které je vždycky nějaká zajímavá gastro zastávka. Určitě se vyplatí vyrazit na výlet do Strakonic, respektive do Zájezdního hostince U Jiskrů, ale taky na Staňkov do rybího bistra U Sumečka, jak na ryby, tak na parádní ovocné knedlíky.

Stálicí na jihočeské mapě je třeboňská Šupina a Šupinka, která si drží dobrý standard už roky. V Protivíně se velmi dobře najíte v restauraci U Roubené Studny a v Prachaticích zase v Pivovaru Prachatice. A když už jsme u toho pití a piva, nemůžu to zakončit jinak než Pivovarem Obora kousek od Malšic na Táborsku.

Vojtěch Stehel

Panelista, rektor VŠTE, České Budějovice 

Prorektror VŠTE Vojtěch Stehel.Zdroj: Archiv

Občas se rád zastavím v restauraci Lokotka, kde mi velmi chutná a mohu se tam setkat se skvělou partou přátel. Místo je kousek od českobudějovického nádraží.

Šárka Erb Škachová

Jindřichohradecká autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, foodblogerka 

Šárka Erb Škachová, autorka kuchařek Rande s gurmánkou (nejen) v české kuchyni a Kuchařky ze vsi, foodblogerka.Zdroj: Deník/Kamila Šmídová

Mám tip na úžasné gurmánské zážitky v Bistrot de Pappa - nefalšovaný kus Francie na břehu rybníka v Horních Dubenkách. Jídlo, mistrovská cukrařina, dobré víno v přátelské atmosféře a v malebných kulisách jihočeské krajiny. Doporučuji.

Bistro provozují ve svém domě i v zahradě s rybníkem. Je to velmi zajímavé prostředí a kuchyně naprosto top.

Šárka Grabmüllerová

Panelistka, učitelka na ZŠ v Prachaticích, sportovkyně (duatlon, zimní triatlon, běh na lyžích) 

Šárka Grabmüllerová Šárka, sportovkyně - duatlon, zimní triatlon a běh na lyžích, učitelka na základní škole, PrachaticeZdroj: Deník/Kamila Šmídová

U nás na jihu Čech je mnoho výborných restaurací i kaváren, je těžké vyjmenovat všechny oblíbené, protože stále objevuji nová místa. Vzhledem k tomu, že hodně sportuji a ke sportu patří nejen jídlo, ale i relaxace v kavárně či v restauraci, mám vytypovaných několik cyklistických i lyžařských okruhů právě se zastávkami na občerstvení a doplnění energie.

Letní deník - logo 2022Zdroj: DeníkMezi mé nejoblíbenější podniky patří kavárna Na Dražkách ve Strunkovicích nad Blanicí, kde mají vždy neodolatelný domácí cheescake.

V zimě i v létě po trénincích navštěvuji pravidelně kavárnu Kynutá buchta v Horní Plané, na Šumavě Kvildy Café. Zde mě vždy překvapí něčím novým, ať už polévkou nebo dortíkem. Ve Vimperku se nikdy nezapomenu zastavit v pizzerii Marco, kde mají nejlepší pizzu v mém blízkém okolí. Ve výletní restauraci Vodník miluji při jídle pohled do přírody i na rybník a na pozdní snídaně se často zastavím v Café Mráz.

Abych nezapomněla na Prachatice: tady si ráda posedím u večeře v indické restauraci Tandoor. Ale nejlepší svíčkovou - mé oblíbené jídlo - vaří v hotelu Diamant v Hluboké nad Vltavou.

Petra Plemlová

Panelistka, podnikatelka, majitelka firem Unuo a Unuodesign, Tábor 

Petra Plemlová, podnikatelka majitelka firem Unuo a Unuodesign, TáborPetra Plemlová, podnikatelka majitelka firem Unuo a Unuodesign, TáborZdroj: Deník/Kamila Šmídová

Moc ráda chodím do Restaurace univerzita Tábor, protože tu mají spoustu zajímavých akcí jak pro děti, tak dospělé a není týden, abych si nevybrala akci, která mě chytne za srdce. Tábor je ale město doslova protkané spoustou skvělých podniků a kuchařů. Za mě jednoznačně Mocca Café s úžasnou zmrzlinou a kávou, Thir a jednota od pana Čulíka a famózní kuchař pan Svatek, který aktuálně zakotvil v Hotelu Palcát.