To je soutěž kapel hrajících v rockových mantinelech, které začínají (nebo třeba i už mají něco za sebou, ale zatím „nebyly objeveny“). Mohou získat zkušenosti a dát o sobě vědět. S tím také souvisejí ceny, jež mohou kapelám pomoci na jejich cestě za příznivci: nechybí mezi nimi natočení videoklipu, nahrávání ve studiu či výroba nosičů LP či CD včetně obalu. A nejlepší kapely také mimo jiné dostávají příležitost vystoupit na různých akcích kraje, stejně jako mají snazší cestu na některé festivaly. Další medailová místa si vyhrála a vyzpívala uskupení Infinity (pop-rock) a Youlie (alternativní rock).

Středočeši z Telče

Vítěznou kapelu Vosolit! založili v roce 2014 v Telči tři kluci ze základní školy: kytarista, zpěvák i autor písní Jan Zeman, baskytarista a zpěvák Jakub Budek a bubeník Kryštof Hütter. Právě ten se přestěhoval do Benešova – a tak se uskupení, jež si v minulosti říkalo i Š.P.U.N.T. a Atheris, dnes považuje za středočeskou kapelu. „Byla to výborná zkušenost, za kterou moc děkujeme, a zatím největší úspěch,“ řekl frontman Zeman k účasti v soutěži. „Byli jsme skromní a stoprocentně jsme s vítězstvím nepočítali – zvláště pak, když se ve finále sešlo tolik skvělých kapel,“ doplnil.

Monika Fialová.
Monika Fialová: O rakovině s dcerou mluvím často. Děti ví, jaká mám přání

Že konkurence byla ostrá, potvrzuje hejtmanka Petra Pecková (STAN), která přijela předávat ceny a finálový koncert vyslechla. „Program měl neopakovatelnou atmosférou a vysokou úroveň kapel. Klidně bych si na jakoukoliv v nich koupila lístek a šla na koncert,“ chválí. Tahoun vítězné kapely Zeman oceňuje i vítězství basisty Jakuba Budka v souboji o cenu basáka roku 2022. „Šikovnej kluk,“ poznamenal. A netají se tím, že získané ceny opravdu bodnou. „Jako dělnická třída smrdíme do jednoho korunou a peníze se nám dávají dohromady čím dál hůř. Písniček máme spoustu, nápady na klip jakbysmet,“ usmívá se. Slova chvály ale padla i na jeho hlavu, a to z úst člena poroty, kytaristy Bohumila Zatloukala z kapely Hudba Praha Band. „Kapela Vosolit! předvedla suverénní výkon. Nejen že byla výborně sehraná, ale měla výstup hodný již profesionální kapely. Jakožto kytarista jsem velmi ocenil neotřelý zvuk kytaristy Jana Zemana,“ potvrzuje, že šlo o super zážitek i pro náročného a odborného posluchače.

Mladí a vynikající

Jako velice zdatné se také předvedly juniorské kapely Destroy!, tři kluci z Berouna ve věku od 13 do 16 let, a DobiBoyz, která je složená z pěti spolužáků v jedné třídě školy v Dobřichovicích; společně hrají od čtvrtého ročníku. „DobiBoyz zaujali na první pohled digitálním dechovým syntezátorem, na který hraje mladičký Martin Kudrna,“ chválí za porotu bubenice Jenny Joey. „Chci vyzdvihnout i teprve jedenáctiletého bubeníka Šimona Bělíka, který na svůj věk hraje slušně, jen tak dál,“ ocenila i v rámci své specializace. Nadchlo ji ostatně i vystoupení talentovaných Destroy! „Zejména čtrnáctiletý bubeník Ondřej Szeliga mě okouzlil svou razancí a stylem jeho hry na bicí, který je mi velice blízký. Už při nazvučení bicích jsem si řekla ‚wow, z toho kluka něco bude‘. Kapela na mě zapůsobila velice příjemným dojmem – a pokud kluci budou stále makat, ještě o nich uslyšíme,“ předpovídá známá bubenice.

Na stovkách míst se konala sbírka potravin. Ilustrační foto.
Sklady jsou po sbírce opět plné potravin. Do jara zásoby ale nevydrží

Zakladatel a ředitel soutěže Skutečná liga, producent a vyhledávač talentů Lukáš Fousek připomíná i další ocenění. Zpěvákem roku 17. ročníku Středočeské Skutečné ligy se stal Jan Kundrát z Infinity, zpěvačkou Martina Hořejšová z Doggybag. Titul kytarista roku si odnesl teprve třináctiletý Šimon Král z berounské studentské metalové skupiny Destroy!. Jeho čtrnáctiletý kolega z kapely Ondřej Szeliga zase mezi všemi hudebníky ročníku vybojoval pozici nejlepšího bubeníka roku. Nejlepším basákem se stal Jakub Budek z vítězné kapely Vosolit! – a kapela Na malinách se sice neprobojovala do finále, ale u porotců bodovala v kategorii Image a projev roku.

Nový ročník v únoru

Fousek současně upozorňuje, že nový ročník soutěže, Středočeská Skutečná liga 2023, se rozjede už v zimě. V únoru. A krajský radní Václav Švenda, který má na starost mimo jiné kulturu, se obrací k talentovaným muzikantům: „Tady neplatí rčení o panence v koutě. Jestliže hlasitě neukážete, co ve vás je, diváci vás nenajdou. Neváhejte tedy – a do dalšího ročníku se rozhodně přihlaste, nasbíráte tu cenné zkušenosti a kontakty.“