„Jeho smyslem je prostor hlavní třídy oživit, ale také představit aktivity různých skupin, jež v Kladně rozvíjejí svou činnost," řekla Kladenskému deníku spolupořadatelka a koordinátorka akce Vendula Karasová z Člověka v tísni Kladno.

Program festivalu se bude konat na různých místech hlavní třídy od někdejšího kina Sokol až po kapli sv. Floriána. Ovšem akce nebude jen o kultuře a dílnách. Sdružení Klad-on/off bude netradiční formou hledat různé možnosti využití veřejného prostoru centra města. Pro zájemce o městskou barbecue bude k dispozici několik grilů.

Z amatérských divadelních souborů se představí V.A.D., Kladina a Antitheater. „O poezii se postará uskupení Blázni.cz, další sdružení jako Halda, Hornický skanzen Mayrau či Zakladno chystají odpočinkové aktivity pro děti i dospělé," doplnila Vendula Karasová. Návštěvníci se také budou moci seznámit s činností Českého svazu ochránců přírody Kladensko nebo se občerstvit v Kavárně Bez Konce.

Festival jménem odkazuje k internetovému kalendáři společenských akcí s název Chcíplej pes, který právě z iniciativy kladenských neziskovek vznikl na začátku roku. „Smyslem projektu je ukázat, že Kladno není mrtvé město a že právě v oblasti neziskového sektoru má velký potenciál. Festival je pro účastníky zároveň možností, jak se lépe poznat a případně navázat spolupráci," vyjádřila se Karasová.

Od 14 hodin na akci naváže pilotní ročník festivalu netradičního umění v podání lidí s handicapem s názvem Taška Fest.

Taška fest

Festival netradičního umění má podtitul Spojením menšin vzniká většina. Program se koná opět na dvou místech, a to v klubu Barn, který se nachází hned vedle zahrady Kladenského zámku a v zahradě samotné.
Od 15 hodin se v Barnu konají ozvěny Mantal Power Praque Film Festival, což je přehlídka filmů umělců s mentálním postižením. Od 20 hodin vystoupí kapela The Basketles.

Program v zahradě Kladenského zámku začíná od 14 hodin, kdy vystoupí žáci ZUŠ Kladno. Od 16 hodin se mohou příchozí těšit na taneční a divadelní vystoupení herců s postižením. A o hodinu později se představí Taška Kladno.

Také v zahradě nebude chybět hudba. Od 19 hodin vystoupí kapela The Tap Tap složená z tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu.Ve 20.30 hodin zahraje kladenská skupina The Furnitures.