Režisérem dalšího titulu kladenského divadla je Šimon Caban.

„Ve své vlastní adaptaci Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové nesleduje pouze to, co se odehrávalo na jejím kuchyňském a psacím stole, ale především, co se dělo v její duši," říká dramaturgyně Stanislava Lohinová.

Rettigové Domácí kuchařka vyšla poprvé v roce 1826 a ihned se stala samozřejmou součástí téměř každé domácnosti, nedocenitelným průvodcem a zastáncem všech začínajících a bezradných kuchařek i inspirací těm zkušenějším. Předávala se z generace na generaci a počtem vydání snadno předstihla všechna velká díla české literatury.

„Mnohem méně jsou známé osudy její autorky, Magdaleny Dobromily Rettigové, ženy činorodé, podnikavé, nápadité, která láskou k lidem, dobrotou, citem a touhou po kráse překonávala osobní trápení," poznamenává dramaturgyně.

Režisér a autor dramatizace Šimon Caban o Rettigové říká: „Baví mě na ní, že se chtěla stát spisovatelkou, ale dějiny ji znají jako autorku kuchařky. Obdivuji na ní tu schopnost pozorovatelky, kdy z běžných životních situací formuluje poučení, která jsou aktuální dodnes. Třeba moje oblíbené, že každá věc má mít své místo, odkud se bere a kam se vrací," uvedla Magdaléna Zelenková z městského divadla.

V hlavní roli Magdaleny Dobromily Rettigové se představí hned tři herci – Alena Štréblová, Petra Tenorová a hostující Ivan Vodochodský, který zve diváky na Českou kuchařku proto: „Aby zjistili, že za ten čas, který uplynul od jejího života, se tak výrazně v lidech neposunuly názory na kuchyň, na rodinný život, na to, co by měl člověk dělat, aby zachoval spokojený rodinný krb. To je myslím otázka, která dneska hodně lidí pálí, kterou se zabývají knihy, časopisy a psychologové, ale Rettigová to věděla. Dej chlapovi najíst a je klid. Takže diváci by si k nám měli přijít třeba i pro inspiraci, jak si to doma ‚udělat hezký'."