Radůza, která bydlí na okraji Kladna, je známá jako zpěvačka, šansoniérka, písničkářka, harmonikářka a hudební skladatelka, ale také jako autorka pohádek pro děti. Dosud měly její příběhy jen knižní podobu, nyní přichází s první pohádkou napsanou přímo pro Divadlo Lampion.

Originální příběh se zpěvy zavede diváky do království, z něhož navždy odešlo jaro. Matka Příroda potrestala krále za to, že se špatně staral o její dary a plýtval jimi. Pomoci může pouze tajemný drak, jehož dech dokáže jaro znovu probudit. Podaří se princezně Vendulce a jejím přátelům kouzelného draka najít? Odpověď na tuto otázku dostanete při návštěvě Lampionu.

Hudební tón pohádce udávají písně Radůzy zpívané postavou kramáře (Kristina Sitková). Scénu však nerozeznívá jen harmonika a kytara, ale zejména text, jehož verš a osobitá jadrnost dává spolu s výtvarným provedením loutek všem postavám řadu vtipných a překvapivých momentů.

Zejména děti se tak mají možnost setkat s osvěžujícím jazykem, což je v dnešní době unifikovaných seriálových promluv velmi cenné.
Autoři inscenace zasadili nevšední dobrodružství do prostředí dolu Mayrau. Netradičně pojaté loutky a celá scéna výtvarníka Jana Brejchy vychází z havířského prostředí a slibuje jedinečný zážitek. (lcch)