Ukazuje se to v souvislosti s tím, že středočeští radní aktuálně doporučují krajským zastupitelům poskytnout pořadatelům individuální neinvestiční účelovou dotaci ve výši čtvrt milionu korun.

Akce zaměřená na upozornění na vesnické stavitelství, jehož hodnoty majitelé starších nemovitostí ne vždy plně doceňují (zvlášť třeba v případě různých stodol, sýpek či špýcharů) se koná celorepublikově a má již svou tradici. Ve středních Čechách se letos zaměří především na skanzen neboli Muzeum lidových staveb v Kouřimi a jeho okolí (třeba loni byla hlavní pozornost ve středních Čechách soustředěna na Mělnicko). Hlavním organizátorem je Kotěrovo centrum architektury, jež spolupracuje s Národním památkovým ústavem, regionálními muzejními institucemi, občanskými iniciativami i organizacemi – a v hojné míře také s radnicemi.

Policisté odměňovali malé umělce, kteří vědí, jak zpomalit.
Policisté odměňovali malé umělce, kteří vědí, jak zpomalit

Součástí Dnů lidové architektury ve Středočeském kraji je vždy vydání průvodce po památkách lidového stavitelství vybrané oblasti ve formě skládačky; organizátoři také nabízejí putování za lidovými stavbami včetně komentovaných vyjížděk autobusem. Zahájení v ohnisku oslav, jímž se letos stane kouřimský skanzen, bývá velkou lidovou slavnosti i se spoustou zábavy, folklorními vystoupeními či ukázkami řemesel a představením tradic.

„Akce je mezi návštěvníky velmi oblíbená,“ ocenila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Odkazuje na naše kořeny a připomíná zvyky našich předků, což považuji za velmi užitečné zejména pro děti,“ poznamenala. Radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD) mimo jiné vítá, že se daří upozorňovat na hodnotu „obyčejných“ staveb, které i přes to, že by kolem nich leckdo prošel téměř bez povšimnutí, jsou ve skutečnosti mimořádné.

Celostátní oborný workshop Poučení z kybernetického útoku, navazující na prosincový výpadek nemocnice v Benešově v důsledku napadení datové sítě počítačovým virem, hostila ve čtvrtek pražská Nemocnice Na Homolce.
Z maléru v benešovské nemocnici se má poučit celá republika

Akutní respirační infekce včetně chřipky ve Středočeském kraji - 3. kalendářní týden roku 2020.
Nastupující chřipka zabíjela: připsala si první oběť