Druhý díl Průvodce historií kladenských hostinců vydávaný kladenským spolkem Halda čtenáře zavede do více než sedmdesáti hostinských podniků Podprůhonu, Rozdělova, Nového Kladna a Habešovny, mezi kterými nechybí například Taverna, U České lípy, U Dvořáků, Hutník či Apollo.

Kniha totiž tentokrát popisuje známé i zcela zapomenuté podniky v okolí nejstaršího centra města. „Málokdo si třeba už dnes uvědomí, kolik hospod stávalo ve zbořené čtvrti Nové Kladno. Hlavní ulice směrem na Rozdělov byla ještě na konci 40. let živou třídou, kde byl hostinský podnik na každém druhém rohu,“ přibližuje jednu ze zajímavostí autor knihy Zdeněk Pospíšil.

Tomu se během posledního roku bádání podařilo zabrousit i do detailů restitučních řízení, díky čemuž druhý díl podává plastičtější obrázek o složitostech zestátňování hostinských podniků v průběhu padesátých let a jejich následnému navracení rodinám původních majitelů v letech devadesátých.

„I to je jeden z důvodů, proč velká část představených hospod už dnes nefunguje. Najdou se ale samozřejmě i výjimky, jako je třeba restaurace Letná, U Studničků, U Dvořáků, U České lípy a další,“ dodal Zdeněk Pospíšil.

Stejně jako první díl doprovází i ten druhý vsuvky o dalších zajímavostech spojených s tématem hostinského podnikání.