Návštěvníci zde mohou obdivovat kolekce tancujících figurek, početnou armádu československých vojáčků z gumy a první gumové hračky firmy Baťa, dále unikátní hračky vyrobené na území Protektorátu Čechy a Morava i německé vojenské hračky z období druhé světové války.

Byl to dobrý nápad oslovit místního sběratele hraček a vybudovat v Děkanském dvoře stálou expozici technických hraček. Ještě hodinu před vernisáže by ale asi nikdo nevěřil, že se muzeum podaří otevřít podle plánu. Vitríny dorazily na poslední chvíli a tak řada dobrovolníků v čele se starostou Radimem Wolákem narychlo leštila skla, zapojovala osvětlení, vybalovala exponáty z krabic.

Úderem patnácté hodiny žáci místní základní umělecké školy zatroubili zahajovací fanfáry, první nedočkavci vytvořili hloučky, děti zdobily vánoční stromky, místní ženy přinesly koláče, bábovky a vánoční pečivo. Podávala se káva a svařák. První skupina návštěvníků mohla projít expozicí s výkladem. Zájem byl velký. Srdíčko malých i velkých kluků muselo zaplesat. Na své si přišly i malé slečny při prohlídce pokojíčků s panenkami a kočárky.

Sběratel a historik Miroslav Smaha ještě před zahájením řekl. „Moje rodina pochází z Velvar. My jsme se sem vrátili v poslední době z Prahy. Jako kluk jsem si sám vyráběl hračky. Vždy jsem si přál plechový vláček, a to se mi splnilo až při studiu vysoké školy."

Jak poznamenal, na bleší trhy shánět nové sbírkové exponáty nechodí. „Nakupuji na internetových aukcích a ve starožitnostech. Je to vzácné, aby mi někdo hračku daroval, ale zrovna dneska mi přinesl jeden občan z Velvar plechového slona na klíček. V současné době vystavuji ještě v Karviné hračky šlechtických dětí a historické betlémy. Dále se koná výstava v Děčíně, kde je největší kolejiště na ploše třiceti metrů čtverečních," uvedl sběratel.

Dalším jeho velkým koníčkem je choreografie tance. „Mám svůj taneční soubor a taneční školu. Blíží se výročí Karla IV., to budou velké oslavy. Vedu projekt rekonstrukce korunovačních slavností. Ty se budou konat dva dny, průvod projde z pražského Hradu na Vyšehrad a celý program mám na starosti," řekl Miroslav Smaha.

Další plány nastínil starosta Radim Wolák. „Rádi bychom do Velvar přilákali nové návštěvníky, proto tahle expozice muzea hraček. Příští rok otevřeme jeho druhou část, a to železniční. V plánu máme otevřít muzeum našich hasičů. Snem všech zastupitelů je obnovit hotel na náměstí. Chceme, aby se o nás víc vědělo," dodal Radim Wolák. Autor: Břetislav Kostka