Překoná někdo letos trojnásobné vítěze festivalu – Divadlo V.A.D.? Kdo si získá srdce diváků? Co se za poslední rok soubory naučily? Kdo si vzal poučení z rad poroty? A kdo přijede nový? To jsou otázky, které si lze klást před zahájením festivalu. Odpovědi na ně budou známy v neděli večer.

„Festival letos představí jedenáct amatérských těles. Jako vždy neschází kladenské soubory Kladina, V.A.D. nebo Antitheater, tentokrát jeho divize Hotel 0, nebo přespolní z Prahy, Sokolova a Benešova," informovala produkční divadla Stanislava Lohinová.

„Nebudou chybět pohádky pro děti, černé komedie, dramata ze života, ani nezvyklé divadelní žánry, například divadekadentní seriál. Většina inscenací vychází z autorských textů, ale najdou se i zpracování už klasických her jako I motýli jsou volní od autora Leonarda Gerscheho nebo méně známých tvůrců Neříkej mi lásko," sdělila produkční.

Odbornou porotu, která bude posuzovat všechna soutěžní představení, letos tvoří Helena Kebrtová (dramaturgyně Divadla Lampion), Marie Nováková (dramaturgyně Městského divadla Kladno), Daniel Přibyl (umělecký šéf Divadla Lampion a Městského divadla Kladno), Michal Zahálka (kritik) a Braňo Mazúch (režisér).

„Porota vybírá vítěze jednotlivých soutěžních kategorií – nejlepší inscenace, nejlepší herec a herečka, a poskytuje zpětnou vazbu každému souboru. Po všech představeních totiž vždy následuje jejich debata s porotou. Otevřená je i pro veřejnost," nastínila Stanislava Lohinová.

Program vyvrcholí v neděli předáváním cen a představením Plíce Městského divadla Kladno. Festival se koná pod záštitou primátora Milana Volfa. Jednotné vstupné na pohádky je 30 korun, na ostatní představení pak o dvacet korun více. Vstupenky jsou k zakoupení v obvyklých předprodejích v pokladně Divadla
Lampion, městském informačním centru a také on-line přes internetové stránky www.divadlokladno.cz.

Program festivalu najdete ve čtvrtečním tištěném vydání Kladenského deníku