Ani v roce 2019 na plese nechyběl známý rakouský milionář Richard Lugner, který vždy rád zve coby svůj doprovod nejrůznější zahraniční celebrity. Ples si po jeho boku užila nejen známá americká herečka Goldie Hawn, Andie MacDowell či Melanie Griffith, ale i Pamela Anderson, Kim Kardashian nebo modelka Elle Macpherson. Pozval ovšem i řadu kontroverzních žen, například pornohvězdu českého původu Dolly Buster nebo skandální hvězdu burlesky a kostýmní návrhářku Ditu Von Teese, která byla provdána za zpěváka Marilyna Mansona. Ta se odpoledne před plesem nechala polonahá fotit v obří sklence šampaňského.

Prostitutka na prestižním plese

O největší skandál se ale rakouský milionář postaral v roce 2011, kdy mu dělala společnost devatenáctiletá marocká tanečnice Karima el-Mahroug alias Ruby, která se měla jako nezletilá milovat za peníze s tehdejším italským premiérem Silvio Berlusconim. Za účast na vídeňském plese si Ruby nechala zaplatit 970 tisíc korun. „Toto je nejtrapnější věc, kterou kdy pan Lugner udělal. Je to smutné, ostudné a bezbožné,“ rozčilovala se tenkrát ředitelka plesu Desiree Treichlová-Stürgkhová a pohrozila magnátovi, že v příštím roce přijde o místo v lóži. A fejetonista rakouského časopisu News zase napsal, že pozvání prostitutky znamená totální úpadek vkusu a významu plesu v opeře.

Pořádný skandál se odehrál i v roce 2018, kdy se vídeňského plesu zúčastnil tehdejší ukrajinský prezident Petro Porošenko. Návštěvu ukrajinského prezidenta provázely protesty. O největší se pak postarala jedna aktivistka, která před Porošenkem nečekaně svlékla svůj černý kabát a ukázala jen svá ňadra, na kterých se vyjímal hanlivý slogan „Porosenko get the fuck out“.

Ples, tanec, dress code. Ilustrační foto
Jak si na plese neutrhnout ostudu? Nepodceňujte zvolený dress code

O pozdvižení se v roce 2000 postaral také herec a režisér Hubert Hubsi Kramar. Jak psal například list Daily Mail, vyrazil herec na vídeňský ples v převleku Adolfa Hitlera. K budově přijel v bílé limuzíně Rolls Royce a i s řidičem vtrhl do budovy. Incident se stal krátce před příjezdem spolkového prezidenta Thomase Klestila. Nacistický vůdce skončil v rukou policie.

S prestižním vídeňským plesem se pojí také každoroční protesty. Lidem vadí nabubřelá pompéznost a plýtvání penězi. Často si tyto demonstrace vyžádají i desítky zraněných. Zřejmě nejsilnější demonstrace zažil vídeňský ples v roce 2000, kdy se do protestů zapojilo asi 15 tisíc lidí.

První ples v prostorech nynější Vídeňské státní opery se konal v roce 1877. Přestávky zažil pouze v období druhé světové války a v roce 1991, kdy vedení opery ples zrušilo kvůli válce v Perském zálivu. Pod názvem Ples v Opeře se událost koná už od roku 1935, kdy ho poprvé zorganizoval rakouský kancléř Kurt Schuschnigg jako dobročinnou akci. Každoročně se ho účastní asi sedm tisíc lidí včetně politiků, podnikatelů, herců a dalších veřejně známých osobností z Rakouska i ze zahraničí. Za lóži na plese v opeře zaplatí zájemce i více než půl milionu korun.

Irena Frolová