„Zvedám kotvy. Projedu Ameriku. Vydám se na cestu kolem světa. Budu pracovat. Poznám spoustu zajímavých lidí. Tady s tím vším jsem skončil. Mám všeho po krk. Víš, po čem toužím? Toužím po obyčejnejch, upřímnejch lidech, kteří neumějí číst, ani se podepsat. S takovýma lidma chci strávit zbytek svýho života. S lidmi jako jsou farmáři, řidiči kamionů. Obyčejní lidé, kteří nemají honosné domy. Kteří nemají bazény na zahradě." Benjamin, Absolvent

Hlavní hrdina této inteligentní komedie, čerstvý absolvent univerzity Benjamin je úspěšný, ale nespokojený se životem, protože pořád ještě neví, co se sebou. O generaci starší paní Robinsonová je stále atraktivní a oba patří takříkajíc do lepší společnosti. Jenže co z toho? Dramatizace stejnojmenného románu a slavného filmového scénáře, který se stal základem dnes už kultovního snímku Mikea Nicholse z roku 1967 s Dustinem Hoffmanem v titulní roli.

Také čtěte: GRATULUJEME: Přeživší lidická žena slaví 91. narozeniny

Režie se ujala Věra Herajtová, která do křehkého a vtipného milostného příběhu přispěla mimo jiné autorskými písněmi, které v představení zazní živě. V hlavních rolích uvidíte Tomáše Hrona, Janu Zenáhlíkovou a Barboru Vovsíkovou. Autorem původní hudby k inscenaci je divadelní zvukař a vynikající muzikant Vladimír Nejedlý.

Terry Johnson

Muž, který přivedl Absolventa na divadelní prkna. Britský dramatik a divadelní, filmový a televizní režisér vystudoval univerzitu v Birminghamu a v 70. letech se živil jako herec. Od počátku 80. let píše. Jeho původní hry i adaptace se hrají po celém světě, je držitelem devíti britských divadelních cen včetně Ceny Lawrence Oliviera. Jako režisér má za sebou inscenace a v některých případech i úpravy známých dramatických textů a scénářů (Jak se bavil pan Sloane, Přelet nad kukaččím hnízdem, Rain Man, Brýle Eltona Johna, Absolvent, Dumb Show a další). Za režii muzikálu Klec bláznů získal cenu Tony za rok 2010. V Chicago Steppenwolf Theatre režíroval inscenaci Libertin s Johnem Malkovichem v hlavní roli.

Absolvent v jeho dramatizaci a režii měl světovou premiéru v roce 2000 v Londýně a v roce 2002 na Broadwayi, pro velký úspěch jej odjel nazkoušet také do Austrálie. Česká premiéra se uskutečnila v roce 2005 v pražském divadle Studio DVA, v režii Patrika Hartla s Kryštofem Hádkem a Ivanou Chýlkovou v hlavních rolích. Další dvě české inscenace zatím vznikly v Klicperově divadle v Hradci králové (režie: Tereza Karpianus) a v Divadle F.X. Šaldy Liberec (režie: Šimon Dominik).

Nepřehlédněte: Dny izraelské kultury budou ve Slaném. Tradici obnovují ve městě po pěti letech

Věra Herajtová

Výrazná osobnost současné české divadelní režie se narodila v Karlových Varech. Začínala jako tanečnice, vystudovala operní zpěv na brněnské konzervatoři a věnovala se studiu choreografie u Pavla Šmoka na pražské HAMU. Přestože se od devadesátých let 20. století pracovně orientuje převážně na činohru, můžeme v jejích režiích hudební i tanečně-choreografickou zkušenost vystopovat.

Jméno Věry Herajtové ještě jako choreografky je spjaté s jednou z prvních porevolučních velkých muzikálových produkcí Bídníci / Les Misérables (Divadlo na Vinohradech, 1992). Pak už spíše jako činoherní režisérka, respektive umělecká šéfka měla možnost dlouhodobě ovlivnit tvář Městského divadla Zlín (1992–1999) a Západočeského divadla v Chebu (2000–2005).

V Městském divadle Kladno režírovala v roce 2007 hru Vzdálené ostrovy současného skotského dramatika Davida Greiga a v roce 2008 hru Karola Sidona Labyrint aneb Cirkus podle Komenského.

Překlad: Pavel Dominik

Inscenační úprava a texty písní: Věra Herajtová

Režie: Věra Herajtová
Dramaturgie: Kristýna Čepková
Scéna a kostýmy: Marta Roszkopfová
Hudba: Vladimír Nejedlý
Světelný design: Daniel Rejchrt

Hrají:
Benjamin Braddock Tomáš Hron
Paní Robinsonová a Striptérka Jana Zenáhlíková
Elaine Barbora Vovsíková
Pan Robinson Petr H. Batěk
Paní Braddocková Jaromíra Mílová
Pan Braddock Jan Krafka

Veřejná generální zkouška: 31.3. 2017, 11:00
Premiéra: 1. dubna 2017 ve velkém sále Městského divadla Kladno
Následující reprízy: 6.4., 9.4. od 15:00, 11.4. od 11:00, 22.4., 19.5. a 29.5.

7. premiéra 102. sezóny

Délka představení: 130 minut včetně přestávky