Program letošních Dvorků začne již v pátek večer promítáním filmu Anděl s ďáblem v těle, které doplní ukázky kankánu, historická přednáška o podprůhonských nevěstincích a netradiční poučení o nebezpečí šíření pohlavních chorob. „Z pátečního promítání už se stala v zásadě pevná součást Dvorků, kdy se lidé mohou naladit do atmosféry těsně před tím, než ruch v Podprůhonu vypukne naplno,“ říká Kateřina Jůzová z pořadatelského Spolku Podprůhon.

Skutečným startem letošního ročníku bude v sobotu ve 13 hodin vernisáž v prostoru podprůhonského Amfiteátru. Na té se jednak veřejnosti představí čerstvě osázená bylinková zahrádka, kterou si podprůhonští v uplynulých měsících vytvořili z dříve zanedbaného pruhu zeleně. Veřejný prostor malebné čtvrti i tentokrát ozdobí nová plastika – konkrétně dřevořezba kladenského rodáka Michala Sýkory.

Vernisáž zároveň připomene osobnost Aloise Garamszegiho, jednoho ze zakladatelů tradice Kladenských dvorků, který v loňském roce zemřel. Vedle každoročně vydávaného kalendáře od Dvorků ke Dvorkům mu bude věnována také menší výstava.

Ilustrační foto
Krimimix: Zloděj ukradl mobilní toaletu

Rekordní by letos měl být seznam vystavujících, kterých by v narážce na letošní jubileum mělo být rovných sto. „Této mety už jsme téměř dosáhli. Na Dvorcích opět bude k vidění pestrá tvorba umělců všech zaměření. Ze známějších jmen můžeme uvést Olbrama Zoubka, jednáme také o zapůjčení několika plastik Kurta Gebauera a Radka Andrleho. Obrazy vystaví Petr V. Godothor a keramické objekty Hiromi Nakagawa. Zajímavou výstavku připravuje na svém dvorku sochař Zdeněk Manina se svými žáky,“ uvádí Petr Lukáš, který má v přípravném týmu na starost výtvarné umění.

Program víkendu bude nabitý a každý v něm jistě pro sebe objeví něco zajímavého. Na dvou divadelních scénách se prostřídají například Divadlo Lampion, Divadlo NadRáno, Klub múz junior či Pražská improliga. Hudební stage u Johnyho bude patřit například kapelám USB, Světy, Traffic Jam nebo Dutý ale frý. Fanoušci jazzu a alternativy mohou opět zavítat na dvorek U Jedličků, kde se představí třeba Robert Balzar Trio.

V neděli od 15:30 se návštěvníci mohou těšit na novinku v programu – historický průvod Podprůhonem v kostýmech, na kterém se představí i zástupci historických kladenských spolků, jako jsou například sokolové nebo baráčníci. „Do průvodu, který povede T. G. Masaryk, se může připojit kdokoli. Podmínkou je ale historický kostým,“ upřesňuje další z pořadatelů Vladimír Líba s tím, že pokud se průvod vydaří, mohl by se stát dalším pevným bodem dvorkového programu.

Hlavní hudební program se opět odehraje na hřišti Bukovka. To bude v sobotu patřit kapelám Plán B, Kupa, Elf Heart, The Drops a Abraxas. V neděli se na pódiu vystřídají Basketles, Žalman a spol. a Pohřební kapela. O závěrečný koncert se v neděli od 18 hodin postará Aneta Langerová.

- Kompletní program Dvorků najdete na www.kladenskedvorky.cz
- Vstup na akce probíhající v rámci festivalu je zdarma.
- Po dobu konání akce je do čtvrti zakázán vjezd automobilů, zaparkovat lze na náměstí Svobody nebo na Floriánském náměstí v centru města.
- Pořadatelem akce je Spolek Podprůhon.
- Kladenské dvorky vzešly z iniciativy skupiny výtvarníků kolem uměleckého kováře Viktora Stříbrného na začátku osmdesátých let minulého století. Volně navázaly na uměleckou přehlídku Malostranské dvorky, která se v Praze odehrála v roce 1981. Nultý ročník Dvorků proběhl 26. června 1982 pod názvem Setkání v zahradě právě u Viktora Stříbrného. V dalším roce se akce rozšířila už na tři dvorky a účastnilo se jí 25 umělců.

Třebízská pouť přilákala návštěvníky pod skálu i do skanzenu.
Třebízská pouť přilákala návštěvníky pod skálu i do skanzenu