„Výroba klipu trvala od prvního dne až po jeho uvedení přibližně tři čtvrtě roku. Při bojových scénách jsme spolupracovali se dvěma kluby vojenské historie z Kladna a Prahy, kteří ztvárnily americké vojáky při vylodění v Normandii. Slavnostní premiéry se také zúčastnili, stejně jako členové fanklubu Gladly S.W.," řekl Oldřich Pokorný.

Píseň vzdávající hold obyčejným vojákům a stejně tak klip pojednávají o osudu právě jednoho amerického vojáka, který při osvobozování Evropy položí svůj život. Mnoho let po válce v klipu textař a kytarista Gladly S.W. Josef Mareček najde detektorem kovů jeho ˇpsí známku´, křížek pro štěstí a nábojnici. Spojí se s vojákovými pozůstalými ve státech, nález jim předá a kruh se uzavírá.

„Natáčecí dny byly dva. V červnu jsme točily scény do slok. Ve druhém natáčecím dnu v polovině září pak vznikly bojové scény s využitím různých pyrotechnických efektů. Klip jsme natáčeli na bývalé poldovské haldě," prozradil Oldřich Pokorný.´

„Nacházejí se zde odvětrávací šachty protiatomového krytu pod haldou, které velmi připomínají německé opevnění v Normandii. U typicky českého řopíku by takové scény natáčet nešly," poznamenal režisér a kameraman. Vlastní profesí je přitom zámečník. Filmování je ale jeho velkým koníčkem a způsobem relaxace. Je také tvůrcem klipu jiné kladenské skupiny Heuréka.

Textař Josef Mareček slova k úspěšné písničce Patrona z války složil za jedinou noc. Do klipu, který už je nyní k vidění například na Youtube, prý kameramanovi a režisérovi moc nemluvil, byť v něm sám hraje. „Když jsem viděl, co všechno natáčení takového klipu obnáší, spíše jsem byl já ten, který poslouchal," řekl.

Gladly S.W. a Oldřich Pokorný už mají v plánu natáčení dalšího klipu, tentokrát k písni Srpen 1968.

Zdroj: Youtube