Kladenskému deníku společně prozradili, jaké mají obě kapely plány do budoucna, ale i to, jak vnímají kladenské publikum.

Jak dlouho již obě zmíněné kapely existují?

Fazman: Když začneme u Sklad Na Rocku, ten vznikl v roce 2010. Chtěli jsme hrát trochu odlehčenou rockovou muziku s důrazem na texty, a tak nám z toho vyšel tenhle náš kladenský bigbeat. Dost nás to teď baví, je to trochu freestyle, občas je to naživo trochu improvizace. Každý člen Sklad Na Rocku do toho vnáší svojí vizi a hudební invenci. Nápadů na písně máme hodně a jsme dobří kamarádi. Druhá kapela Fast Farragos mi někdy trochu připadá jako taková starší milenka. Člověk jí má rád, zná jí dobře. Ty věci a lidi okolo i čas jdou pořád dál. Ono je to dobře, dost to uběhlo. Začínali jsme asi před deseti lety, všechno je už i trochu jinak. Příští rok uděláme oslavu 11 let zajímavým koncertem a po něm si dáme nejlépe chvíli pauzu. Pro původního baskytaristu je to už poněkud hudebně "patologické", Matěj s námi teď není. Vloni jsme se spolu s ním rozloučili přes čtyři podzimní koncerty v Praze. Uvidíme, ono se zase něco povede. Také by nebylo špatné najít třeba pro změnu novou baskytaristku a s ní pokračovat opět dál.

Jak se dali členové dohromady a kolik jich každá kapela má?

Fazman: Tak skupinou Fast Farragos prošlo hodně lidí, naštěstí ještě všichni žijí. Tím chci říci, že nejsme nikdo spolužáci. Z původního tria jsme vydrželi já a bubeník Rambo, občasně máme různé hosty, je to stále otevřené téma, hlavně u kytaristů. Post baskytaristy bude nyní alternován. Moje hlavní nástrojová činnost je hraní sólové kytary. Na koncertu v Dundee Jamu ovšem zahraji i na akordeon a sadu bicích rototomů. Je to pro mě zajímavější, tak proto ta různá hostování. Objeví se zde zpěvák Adonnis, se kterým jsme jako s hostem hrávali při pětiletém výročí v Paláci Akropolis, XT3 klubu a Modré Vopici na Žižkově. A doplní nás současný kytarista Pavel Denkr ze Sklad Na Rocku a jeden náš kamarád je host na saxofon. Sklad Na Rock bylo dříve trio, teď je to pevné, dobře sehrané kvarteto. Basu hraje veterán Carlos. Máme zdvojené kytary a bicí právě o tu sadu bicích rototomů.

Na jaký hudební žánr se obě kapely zaměřují?

Fazman: S tím žánrem, to bych nechal na lidech, jak si to zaškatulkují sami. Pro mě osobně je to oboje kytarový rock. Dalo by se říci alternativní styl, spíše nekomerční underground. Někdo v tom vidí grunge, což by taky částečně sedělo.
Rambo: Obě naše kapely jsou zaměřeny na rockový styl. Sklad Na Rock je více vedený bigbeatovým směrem, kdežto Fast Farragos je odvíjeno od grunge. Fast Farragos je naším starším projektem, a proto je z těchto dvou kapel malinko pestřejší, i co se týče rytmických proměn a dynamiky, s občasnou improvizací mezi hráči. Určitě se bude v rámci koncertu na co těšit.

Už kapely někdy v Kladně hrály?

Fazman: Jsme Kladeňáci. Na Kladně hrajeme často a já osobně od roku 2002, to byla má nynější punk-kapela zvaná Few Fools s Netopeyrem a Pawouqem. Je zajímavé, že některá místa tady už dávno nejsou. Konkrétně U Konvalinků, Klub C-19, Club Deep Zone a nebo například rock-metalový klub Metro a Mystik club. Některá ta místa už jsou dávno přejmenovaná či zrušená a vznikají zase nová. V tom tradičním Dundee Jamu jsme spokojeni. Chodíme tam, hrajeme zde pravidelně, tohle je zhruba desátá vlastní akce. Jinak jezdíme hrát po okolí, hlavně Středočeský kraj. V září jsme odehráli dva koncerty ve Slaném a taky máme občas Prahu a Plzeň. Nemáme úplně velkého tour manažera, čas nám zabere i chození do práce a rodina.

Jaké je podle vás kladenské publikum?

Rambo: Kladenské publikum je určitě širokospektré. Z vlastních zkušeností mohu říci, že mezi lidmi nezanikl zájem o jakýkoliv hudební žánr, a tím myslím například i folk, jazz nebo keltskou hudbu. V Kladně je určitě o takovou hudbu velký zájem a o koncerty především. Je zde sice málo míst, kde by se dalo pořádně zahrát, ale alespoň těch pár míst více sblíží kladenské publikum. Dundee Jam je toho příkladem.

Na co se mohou vaši fanoušci v Dundee Jamu těšit?

Rambo: Po stránce hudební se určitě mohou těšit na velice bohatý program, a to zejména s obohacením o několik nových nástrojů a hostů, kteří nás přijedou podpořit a společně si zahrát. Od loňského podzimního koncertu se událo několik změn a zpestření, na kterých jsme společně celý rok pracovali. Mimo hudby, při příležitosti svátečního koncertu, se publikum může těšit i na svatomartinský speciál ve formě pivní ochutnávky nefiltrované 12°.

Jaké mají kapely plány do budoucna?

Fazman: Založili jsme s Rambem nové trio FAZÍ BAND (HC), to je trochu taková boční sonda do metalu, s tím by se měli fandové setkat nějak v příštím roce, pokud vše půjde dobře. Hraje tam s námi na basovku Zdeněk Rytíř Pospíšil, DJ z Rytířů Kladno (dříve HC Poldi Kladno), známe se s ním z hokeje. To je aktuálně nejvíc čerstvá hudební novinka. To budeme bilancovat až časem. Sklad Na Rock nahraje příští rok CD. V plánu je studio Mydlovary v Nuslích. Hodně jsme pilovali materiál a hráli to živě. Už ty písně hrajeme déle, což je pro ucelení výrazu a sehrání celé kapely dobré. Fast Farragos album by mělo vyjít také nějak do roka jako výběr skladeb.
Rambo: Obě kapely se v příštím roce budou zaměřovat na svá CD. Jak s nahráním kompletního CD, tak i s jejich úpravami díky novým nástrojům. Příští rok bude plný příprav na možný společný koncert s jednou velkou legendou. Zatím nechceme prozradit víc. A samozřejmě se uskuteční každoroční plzeňské výjezdy do Divadla Pod Lampou. Rozjednané je i hraní v plzeňském music clubu House of Blues. Letos mají Fast Farragos 10 let výročí, ale velkou oslavu plánujeme netradičně, až na příští rok v duchu jedenáctek při plánovaném listopadovém koncertě. Uskuteční se 11. listopadu 2017.