Kniha Křivoklátské pohádky se právě nyní objevila na pultech knihkupců. Volně navazuje na předchozí Kladenské pohádky vydané v loňském roce.

Zatímco v první pohádkové knížce bylo sedmnáct příběhů inspirovaných krajinou, pověstmi a historií Kladna a jeho nejbližšího okolí, v Křivoklátských pohádkách je jich o tři více. Kniha je opět doplněna působivými ilustracemi Marcely Alfonso, o grafiku se postarala Petra Libová a editorem je Roman Hájek.

Křivoklátské pohádky, stejně jako Švorcovu předchozí knihu, vydalo kladenské nakladatelství Halda. „Tvoří ho vlastně jen dva lidé. Velmi je obdivuji. Zvládnou tolik práce, co v jiných nakladatelstvích dělá celé oddělení. Jen mám trochu strach, aby se mi neuštvali," řekl Luděk Švorc.

Zatímco ústřední postavy první pohádkové knihy, tedy trojice myšáků strejda Šedivák, Chloupek a Zoubek, zůstávají, v Křivoklátských pohádkách se s novými příběhy objevuje i celá řada nových postav.

„Je to Šedivákův bratr, strejda Zálesák, velké množství zvířátek z křivoklátských lesů, ale také vodník či drak," uvedl autor knihy.
Co Luďka Švorce nejvíce inspiruje? „Vybírám si místa, která mám rád. Nápady vznikají různě. V Křivoklátských pohádkách najdou malí čtenáři třeba příběh magistra Kellyho, seznámí se s prokletým zámkem i tím, jak čert stavěl most přes řeku Berounku kvůli sázce s převozníkem," nastínil autor.

Křivoklátské pohádky ale nejsou jedinou novinkou, kterou mohou rodiče udělat svým dětem radost pod vánočním stromečkem. Současně byla vydána zvuková verze Kladenských pohádek na CD. Namluvil je herec Václav Rašilov.

Slavnostní křest Křivoklátských pohádek se uskuteční v sobotu 29. listopadu od 14 hodin velmi stylově – v restauraci U Sýkorů v Křivoklátu. Hudebně ho doprovodí Kamarádi údolí Berounky. Kladenským dětem Luděk Švorc novou pohádkovou knihu představí 10. prosince v 17 hodin v Městské knihovně na Sítné.

Luděk Švorc

Fotograf a prozaik Luděk Švorc (narozen 25. ledna 1941 v Kladně) se původně vyučil v Poldi, při zaměstnání vystudoval střední průmyslovou školu a Lidovou konzervatoř – obor výtvarná fotografie u prof. Šmoka. Od roku 1970 pracoval jako profesionální fotograf, publikoval v řadě časopisů a novin. Žije v Kladně, ale rád se toulá po březích svých oblíbených řek, jež jsou pro něj velkým zdrojem inspirace. V literární tvorbě se zaměřuje zejména na tematiku přírody, rybářství a vzpomínek na léta dětství na periferii Kladna po druhé světové válce. Napsal knihy Kladno vzpomínek, Zapadlé oblázky, Řeky se rodí z krásna, Brdy poetické, Domov s vůní řeky, České řeky a říčky, České a moravské řeky, Na věčné časy, Kladenské pohádky a nyní nově Křivoklátské pohádky. Je také spoluautorem knih Nejkrásnější české parky a Křivoklátsko. Mezi jeho záliby patří rybaření a fotografování.