Kolik organizátorů se na pořádání letošního majálesu podílí?
Je jich pět. Za kladenskou Fakultu biomedicínského inženýrství ČVUT je to studentský klub Bion, regionální pivovar Starokladno, kavárna TOP, hudební klub Poldofka a konečně Taška. Je to pestřejší než loni, kdy byly oslavy prakticky zcela v režii klubu studentů.

Loni se majáles konal před stavební průmyslovkou, letos se přesouvá na Sletiště. Proč?
Kvůli tomu, že jsme chtěli pojmout program velkolepěji a dát v něm více prostorů různým klubům, podnikatelům i organizacím působícím v Kladně. Sletiště je pro to vhodnější.

Co návštěvníky Sletiště čeká?
Budou zde tři pódia. Hlavní, na němž vystoupí kapely, bude za hlavní tribunou. Menší stage mezi dětskými hřišti, kde bude koncipován program pro nejmladší návštěvníky. Třetí pódium pak bude patřit hudbě kladenských dýdžejů.

Kdy oslavy začnou?
Nejprve vyrazí půl hodiny po poledni průvod studentů z náměstí Sítná ke Sletišti. Dorazit by sem měl ve třináct hodin. Čekat tu na průvod bude soubor bubeníků Batucada band ze Základní umělecké školy v ulici 5. května. Pak začnou oslavy naplno.

Co program nabídne?
Majáles je studentská slavnost, ale my ji pojali od mateřských, přes základní, střední až po vysoké školy. Chtěli jsme aby to bylo hodně pestré. Na malé scéně začne ve třináct hodin program pro děti, kde vystoupí Taška i žáci Základní umělecké školy v ulici 5. května. Na hlavním pódiu bude od třinácti hodin volný kulturní program studentů, který si sami připravili. Od šestnácti hodin začne hudební produkce kapel.

Na jaké se mohou návštěvníci těšit?
Vystoupí zde 100° C produkující indie rock, hiphopeři Marpo & Troublegang, zazní hardcore v podání stochovských E.O.S., ska-punk nabídnou Žádnej stres, rock Narušené spojení a punk-rock slánští By The Way.

Kdo bude program moderovat?
Milan Iléš z Tašky a Pavlína Drexlerová, která už moderovala majáles loni.

Bude připraven nějaký doprovodný program?
Ten bude opravdu bohatý. Děti si budou moci vyzkoušet populární bubble fotbal v nafukovacích bublinách, chybět nebudou atrakce i občerstvení, prezentovat se tu budou se svými produkty místní podnikatelé. Fakulta biomedicínského inženýrství přichystala prezentaci svých jednotlivých oborů. Smyslem festivalu je totiž větší propagace soužití studentu a obyvatel města.

Kolik bude stát na festival vstupné?
Vstupné je dobrovolné. Vybrané peníze předáme Dobrovolnickému centru Kladno.

S poslední vystupující kapelou oslavy majálesu skončí?
Nikoli. Od jedenadvaceti hodin se v hudebním klubu Poldofka koná after party.