Kdo bude hosty prvního dílu obnovených Decentních večerů?

Tentokrát to bude zpěvák Bohuš Matuš, skupina Agnes a pozvání přijal také imitátor Václa Faltus.

Jak dlouho jste si dal od pořadu pauzu?

Dlouhé dva roky. Předtím jsem je dělal šest let. S prvním decentním večerem jsem začal v listopadu a symbolicky ve stejný měsíc začínám i s obnoveným pokračováním.

Co vás k tomu vedlo?

Lidé. Zastavovali mě na ulici a žádali, abych v Decentních večerech pokračoval. Říkali mi: „Pane Rys, nám se stýská." Pravdou je, že i mně se stýskalo, protože vidět okruh svých známých a všech dobrých lidí na mě dělalo dojem.

Obnovené Decentní večery budou ve stejném duchu jako ty původní?

Téměř ve stejném, občas s nějakým mým novým nápadem. Zatím ale přemýšlím o tom, že je nebudu dělat v měsíčním, ale ve dvouměsíčním intervalu. Lidé mají na kulturu stále méně času.

Další pořad se tedy uskuteční až v lednu?

Ano. Kdo ale bude hosty zatím neprozradím, to bude překvapení.

Máte spočítáno, kolik Decentních večerů jste už uspořádal?

Vzhledem k tomu, že jsem je dělal šest let, s výjimkou letních prázdnin, je jich přibližně šedesát.

Jaké zajímavé hosty jste v minulosti pozval?

Snad kromě Karla Gotta a Lucie Bílé dorazily skoro všechny hvězdy šoubyznysu. S Karlem Gottem jsme už měli vše přichystané a jen souhrou nešťastných náhod nemohl přijet. Slíbil mi ale, že se jednou na Decentní večer dostaví. Pak se však objevila jeho vážná nemoc, tak to zatím nedopadlo.

Čím si vysvětlujete, že Decentní večery jsou téměř vždy vyprodané?

Lidé, když si pustí televizi, tak vidí jen samé tragédie, neštěstí a vraždy. Možná, že proto také chtějí slyšet vlídné slovo, a právě to se jim snažím dát, aby se při mých pořadech cítili dobře. Pro mě je na oplátku nejcennější, když mi pak tisknou ruku, poplácají mě po rameni a především potlesk. To pro mě znamená, že z Decentního večera odcházejí spokojeni.

Ale i umělci se na Decentní pořady vracejí rádi.

Setkávám se s nimi při různých tenisových turnajích a sami mi říkají: „Čužáku, kdy zase můžeme přijet ke Zlatému selátku?" Je zde totiž zvláštní prostředí umožňující bezprostřední kontakt s diváky, jejichž první řady jsou až bezprostředně u jeviště. Nerad vystupuji v kulturních domech, protože v nich je mezi mnou a publikem obrovský prostor. U Zlatého selátka lidi vidím, znám je, můžu s nimi navázat rozhovor. A právě to Decentní večery dělá tím, čím jsou.

Mohou se diváci těšit na to, že i tentokrát jim zazpíváte?

Samozřejmě. Dám jim novou uvítací písničku, která má můj text ke skladbě Říkám ti to pěkně potichoučku. Ta písnička je věnovaná všem divákům, kteří na Decentní večer přijdou.