„Začátky mé tvorby jsou v osmdesátých letech. Jako fotoreportér jsem tehdy pracoval v Zemědělských novinách a bývalo zvykem, že redaktoři představovali své koníčky. V té době jsem maloval miniatury temperou. Už tehdy mě inspirovala Malá Strana. Hlavně na Kampě a v Nerudově ulici objevuji stálé nové záběry," říká Břetislav Kostka.

Postupně začal formát zvětšovat, temperu nahradil olej na plátně, ale Praha zůstala.

„Na přání jsem maloval Velvary, Beroun i Kladno. Vždy v naivistickém stylu," popisuje autor, jenž je spolupracovníkem redakce Kladenského deníku.

V kavárně Ateliér vystavuje už potřetí. Předtím také ve Františkových Lázních, Ústí nad Labem, Berouně, Velvarech, Příbrami a Praze. Celoročně rovněž obrazy zdobí kavárnu a zmrzlinárnu svého kamaráda v Praze, obrazy dodává i do zdejší Galerie Hošek.

„Ze Stehelčevsi, kde žiji deset let, zajíždím s fotoaparátem do hlavního města a hledám fotogenická zákoutí. Ty si pak na plátně různě přizpůsobím. Svého jména Kostka využívám v detailech. Dlažba vysázená kostkami zdobí každý obraz. Nechybí veselé fasády, vůně květin a dokořán otevřená okna plná tajemství," popisuje Slávek, jak mu říkají jeho kamarádi.

Svá díla signuje příznačně – kostkou ke hře Člověče, nezlob se! „Malíři zvučných jmen by asi nad mými obrazy ohrnovali nos. Já ale maluji pro radost a. Mé obrazy prý dovedou pohladit duši a o to se dlouhé roky snažím," dodává Břetislav Kostka.