Edna Gómez Ruiz, původním povoláním učitelka, ve svých projektech výchovné práce s dětmi a mládeží připomínala českou kulturu a lidickou historii. Od roku 1984 se spolupodílí na organizaci pietní vzpomínky na Lidice v Mexiku, v roce 2004 byla i se svými žáky pozvána do Senátu České republiky a společně navštívili také Lidický památník, české školy univerzity a také Brno a Ostravu. Edna Gómez Ruiz celý svůj život zasvětila propagaci české kultury a historie Lidic mezi dětmi a obyvateli Mexika a v roce 2007 toto její úsilí ocenil ministr zahraničních věcí České republiky udělením ceny Gratias Agit, kterou ministerstvo uděluje lidem za šíření dobrého jména naší země v zahraničí.

Zámek Buštěhrad
Buštěhrad se snad dočká vrácení zámku

Slavnostního aktu se zúčastnila mimo jiné také mexická velvyslankyně. „Paní Edna je mimořádná osobnost plná lásky, člověčenství a empatie k lidem. Veškerou svou činnost vykonává se vší profesionalitou a elegancí. Neváhá pomáhat dobrým věcem a dělá to energickým a svým sobě vlastním způsobem, kterým rozdává radost a pozitivní energii. Mám to štěstí, že jsem ji mohla poznat osobně a doufám, že jí všichni můžeme považovat za svou přítelkyni, tak jako přeživší lidické děti jí nazývají adoptivní maminkou,“ řekla při slavnostní příležitosti starostka Lidic Veronika Kellerová.

Edně Goméz Ruiz také zazpívaly krásné písničky děti z lidické mateřské školy, obřadní síní ovšem zněly také písně v jejím rodném jazyce. „Nenacházím slov, nevím jak za tuhle poctu vyjádřit poděkování. Velice děkuji vedení Lidic a všem mým lidickým adoptivním dětem,“ děkovala lámanou češtinou sympatická sedmašedesátiletá dáma Edna Goméz Ruiz. 

Ilustrační foto.
Zjistili jsme pro vás: kde a za kolik zaparkujete na Kladensku


Po slavnostním udělení čestného občanství následovala prezentace vzpomínkového aktu na Lidice v Mexiku, který se uskutečnil v červnu v Mexiko City. Edna Goméz Ruiz se také setkala s občany Lidic v prostorách restaurace Lidická galerie, nechyběl ani přípitek tradiční mexickou tequillou.