Jak jste se dostal k této neobvyklé roli?
Moje děti se věnovaly historickému šermu. Líbilo se mi mezi nimi, a tak jsem dostal nabídku rozšířit jejich řady. Musel jsem si jen nechat narůst vlasy. Vousy jsem již měl, avšak zde bych rád poopravil historický omyl o zarostlých středověkých mužích, tehdejší módou byli holobrádci, tedy pánové oholení dohladka.

Váš oděv odpovídá historické době?
Ano, jde o anglický šat ze 14. – 15. století, jehož majitelem nebyl přímo šlechtic, nicméně šlo o bohatšího člověka. Barvy jsou též autentické. Ušila mi jej dcera, nyní si šiji sám. Boty jsem si nechal zhotovit na míru. Délka jejich špiček byla přímo úměrná módnímu povědomí svého majitele, doslova tedy „čím delší špičky, tím větší frajer“. Někdy bylo nutné mít špičky uvázané pod kolenem, aby držely tvar.

Oldřich Čech z Dřínova se vyrostl v regionu řezbářství zaslíbeném. Tomuto vlastním povoláním truhláři učarovalo vyřezávání tradičních králických figurek.
Řezbář Oldřich Čech: Moji žáci mi dělají radost
Oblastní nemocnice Kladno
Dluhy nemocnice zamáznou další miliony

Můžete nám říci něco k luku, který používáte?
Ten není přímou replikou anglického luku, v Čechách se luky nepoužívaly, toliko kuše, mám jen sportovní model, na kterém je možné si ozkoušet techniku střílení. Učím lidi správnému postoji, napínání tětivy, cílení. Šípy si vyrábím sám, mají špičky z korku a molitanu, aby při bitvách nedošlo k poranění bojovníků. Dříve jsem na historické bitvy jezdíval, nyní navštěvuji jen obdobné akce jako je ta dnešní a umožňuji lidem vcítit se do role středověkého válečníka. Baví mě to a jsem rád, když lidé jásají, že se strefili. A pokud ne, zkusí to znovu a úspěch se jednou dostaví.

AUTOR: JITKA SLAVÍKOVÁ