Láska se zrodila v jeden den. „Vím přesně, kdy. Bylo to 
17. listopadu 2008. V teplém slunečném dni jsme pracovali s manželem na zahradě a mně přišlo líto, že takový krásný den nevyužijeme třeba k nějakému výletu," vysvětlovala Jana Jirásková při vernisáži fotografií.

Protože její dcera vyprávěla o kopci Lovoš, hned se tam s rodinou vypravila. Na místě zůstala Jana Jirásková stát v úžasu. Proto se do Českého středohoří musela několikrát vracet. Vystoupali společně s manželem na Milešovku, na Hazenburg a další kopce.

Fotografka je zachytila pokaždé v jinou roční dobu. „Nejvíce se asi těším na jaro, kdy tu vykvetou fialové koniklece. I když jsem jednou byla překvapena i v zimě. Jedenáctého prosince 2011 jsme vyjeli na Ranou a tam vykvetly kavyly. Byla jsem v šoku," vzpomínala Jana Jirásková.

Okouzlil ji také Tobiášův vrch. Není vůbec vysoký. Na jedné straně vykvétají hlaváčky jarní a na druhé koniklece a vůbec si nekonkurují. Květiny má fotografka moc ráda. Kromě nich ale také zachytila přírodní památky Kamenná slunce u Hnojnice a Pochníky u Konojed.

„Nemohu zapomenout na obec Vlastislav a zámek a hrad Skalka. Místní paní starostka se snaží zámek zachránit, proto tam mimo jiné byla také výstava výtvarníků. Ráda tam jezdím. Myslím, že pomalu rozšiřujeme naše známé a příznivce Českého středohoří," uvažovala fotografka.
Důkazem toho je i to, že na vernisáž fotografií do muzea v Lánech přijel i vedoucí CHKO České středohoří Jaroslav Obermajer.

S fotografií „Dobré světlo" z Českého středohoří Jana Jirásková získala druhé místo ve fotosoutěži Život a cestovní ruch v Českém středohoří. Bylo to v Litoměřicích v roce 2011.

Do Českého středohoří prostřednictvím fotografií Jany Jiráskové se můžete podívat v lánském muzeu do zítřka 
16. června. Další fotografie z vernisáže najdete na webu Rakovnického deníku.