Tradiční hudební akce se ve městě koná už popatnácté. „Dramaturgie celého festivalu vychází tradičně především z punkrocku a jeho odnoží, ale je tradičně proložená styly jako ska, rock či hardcore," uvedl dramaturg festivalu Svatopluk Šváb.

Páteční program začne 
v klubu Šantán od 17 hodin. Příchozí se mohou těšit na slovenskou punkovou skupinu Konflikt. „Sekundovat jí bude dalších osm souborů, například punkrockoví Sex Deviants a především pak regionální soubory podobného žánru Dilemma In Cinema, S.N.A.D. a další," dodal dramaturg.

Sobotní produkce bude zahájena v areálu letního kina od 10 hodin slánskou kapelou Rosie. Následovat budou další skupiny. Od 14.50 hodin jsou na programu známí E!E. Od 18.35 zahrají Covers for Lovers, po nich vystoupí SPS, následovat bude Projekt Parabelum a Totální nasazení. Hlavní hvězda večera kapela Wohnout zahraje od 22.30 hodin. Festival poté uzavřou slánští Deratizéři.

Pro diváky bude v areálu připraven dostatek stánků s občerstvením s hojností jídla i pití včetně barů s míchanými nápoji, ale i s distribucí hudebních nosičů i textilu, bižuterie a tak dále.

„Přespolní se pak mohou bezplatně ubytovat ve stanovém městečku umístěném na fotbalovém hřišti za letním kinem," řekl dramaturg Svatopluk Šváb, který je zároveň frontmanem slánské kapely Totální nasazení.

Festival Valník je největší hudební akcí Kladenska. Zároveň se jedná o tradiční a velmi oblíbený podnik, který své kuriózní jméno získal zcela jednoduše. „Název slánského festivalu vznikl díky legendárnímu nultému ročníku v roce 1999. Ten se totiž odehrál před čtyřmi stovkami návštěvníků na místním fotbalovém hřišti Slavoj na skutečném valníku," vysvětlil Svatopluk Šváb.

Festival se začal konat pravidelně a každým rokem se zvětšoval. Na akci chodilo stále více lidí, až se z jednodenní stala dvoudenní a pak i třídenní. Vrcholem byly roky 2008 a 2009, kdy na Valník přišly zhruba 4000 diváků.

Další ročníky se potýkaly s nepříznivým počasím. V roce 2012 se pořadatelé rozhodli kvůli problému s krajskou hygienou a překračování povolené hladiny hluku přesunout festival na stadion ploché dráhy. Ovšem téměř celý víkend pršelo. Akce skončila s velikými ztrátami. Pořadatelé se dokonce rozhodovali, zda vůbec ještě pokračovat.

Loni se Valník vrátil do letního kina jako jednodenní festival. Fanoušci ukázali, že se nehodlají svého festivalu vzdát. „Akce dopadla nad očekávání, přišlo víc než 1300 platících. Festival si tak zajistil další pokračování a jak pevně věříme, opětovný postup vzhůru," uzavřel Šváb.

Zahrají kapely: 

Pátek od 16 hodin: Bezstarost, Třetí meta, Barruth, Sex Deviants, Stav nouze, Dilemma in Činema, S.N.A.D., Konflikt (SK) a Hrana (SK).
Sobota od 10 hodin: Rosie, Svoloč, Malá bílá vrána, Dragon, Vision days, Hannibal Lecter, E!E, Medvěd 009, Punkd Floid, Volant, Covers for Lovers, SPS, Projekt Parabelum, Totální nasazení, Wohnout, Deratizéři.