Zlatým hřebem večera pak byl koncert kapely The Tap Tap složené z tělesně postižených studentů a absolventů škol pražského Jedličkova ústavu.Ti mimo skvělé hudby a vtipných poznámek prezentovali sbírku, kterou skupina pořádá na dostavbu Jedličkova ústavu.

Součástí Taška festu byly také Ozvěny Mental Power Prague Film Festival, přehlídky snímků umělců s mentálním a kombinovaným postižením. Nechyběly taneční a divadelní představení herců s postižením. Pásmo písní předvedla také Taška Kladno. Na začátku akce se představili žáci ZUŠ Kladno, 5. května.
„Dnes se v Kladně spojila většina neziskových organizací a iniciativ. Zatím to funguje," vyjádřil se Václav Rudovský z Tašky Kladno.

Ačkoli pořadatelé akci spojili s filmovým festivalem, chtěli návštěvníkům představit i další činnosti hendikepovaných. „Lidé s hendikepem se věnují mnohým aktivitám. Chtěli jsme návštěvníkům ukázat i tanec, zpěv a divadlo," dodal Václav Rudovský. Také z Taška festu by pořadatelé rádi udělali tradici.

Ozvěny festivalu Mental Power

Představit Mental Power Prague Film Festival přijeli do Kladna herečka Bára Jánová a novinář Patrik Kaizr.
„Tento festival je světově ojedinělý v tom, že na výrobě filmu, včetně kamery a scénáře se podílí lidí s mentálním a kombinovaným postižením. Letos se konal osmý ročník, do něhož se přihlásilo sedmadvacet filmů nejen z Česka, ale i zahraničí," vyložil Patrik Kaizr.

Dlužno dodat, že Mental Power Prague Film Festivalu se pravidelně účastní i Taška Kladno v rámci dramaterapie s klienty ze Zahrady, poskytovatele sociálních služeb Kladno.

„Hlavní myšlenkou festivalu je propojit svět mentálně postižených se společností. Aby normální lidé poznali, že i mentálně postižení dokáží vytvořit umělecké dílo. Jejich filmy jsou velmi silné a čisté. Nechybí mezi nimi ani komedie. Různorodá jsou také zpracování filmů," dodal novinář.

Zaslaná díla následně vyhodnotí porota, ve které mimo jiné zasedá herečka Teraza Voříšková, textař Michal Horáček či herečka Eva Holubová. Galavečer předávání cen by si nic nezadal s udílením slavných filmových Oskarů.

Ozvěny se konají po celé České republice. „Kdo by se chtěl s festivalem seznámit, může se podívat na www.mentalpower.cz, kde jsou k vidění i soutěžní snímky," uzavřela herečka Bára Jánová.