Aby ne! Letošní turné s názvem Šťastné narozeniny, které skupina zahájila tradičně už poosmnácté v kulturáku ve Stochově, je plné výročí. Kromě 40 let od vydání legendárního elpíčka, lídr kapely Olda Říha, který je kytaristou, zpěvákem i skladatelem v jedné osobě oslaví na slánském pódiu v pátek svoje 70. narozeniny, jelikož se narodil právě v tento květnový den. „Jsem dělníkem rock'n'rollu. Když se mě někdo zeptá, kolik je mi let, musím se zeptat svojí ženy. Kamarádi mě ale přesvědčili, že mám udělat narozeninové turné, tak jsem si dal podmínku, že v názvu nebude nic jako Olda Říha slaví sedmdesátiny. Jsem ale ochotný ho odehrát s podtitulem 70 let života vzhůru nohama,“ prohlašuje rocker. Jak dále potvrzuje tříčlenná kapela, je zvyklá hrát pro tisícové davy, tak na klubové scéně a třeba na soukromém mejdanu. Nejdůležitější je atmosféra a energie, kterou si vzájemně s publikem předají, k čemuž je slánský amfiteátr přímo předurčen.

Kapela, jež se roky potýkala s nepřízní bubeníků, kterých se vystřídala v Katapultu celá řada, musela několikrát začínat znovu. Jak potvrzuje Olda Říha, jsou od počátku svojí existence už potřetí na startu. „První byl při vzniku Katapultu v roce 1975. Druhý byl po listopadu 1989. Byli jsme zvyklí hrát velké haly, pak jsme šli do klubů. Když jsme pak vydali tři dobře přijaté desky a začali stoupat nahoru, umřel Dědek (bubeník Jiří Šindelář, pozn. red.) Po třetím startu s novou sestavou v roce 2009 ve složení kytara zpěv - Olda Říha, basová kytara – Andy Budka, bicí – Ondřej Timpl, se Katapult vrací tam, kam patří. „Když se povede nejen Slaný a další štace a stejně tak závěrečný letošní koncert koncert v karlínském Foru, bude pro nás totální posun. Strašně tomu věříme, těšíme se na to. Když budu parafrázovat kosmonauta Neila Armstronga, který jako první člověk vstoupil na povrch Měsíce, koncert ve Foru Karlín je to malý krok pro člověka, ale velký pro Katapult,“ dodává Olda Říha. Jako málokterý z jeho vrstevníků je i po deseti tisících koncertech neustále ve skvělé formě, pracuje, hraje, zpívá a žije na plný plyn. Jak potvrzuje, má to v genech. "Mojí mámě je devadesát let, nosí džíny a je stále plná života. Naštěstí jsem si ten dar boží nezničil chlastem a drogama, ale tyhle radosti života si kompenzoval sexem, který, kromě reprodukce, přináší i pocit štěstí," potvrzuje muzikant.

A na jaké staré pecky či novinky se z dílny Katapultu může v pátek těšit slánské publikum? "Bude to doslova "zlatá kolekce" všech hitů z mého života a určitě i ze života našich fanoušků. Bude to jistojistě "divadlo snů!" uzavírá Olda Říha.

Oblastní nemocnice Kladno
Světový den boje proti mozkové mrtvici a Světový den hypertenze v Kladně