Primátor Dan Jiránek v pátek 11. října předal ceny mladým architektům, kteří se přihlásili do studentské soutěže. Za nejlepší návrh revitalizace části největšího a nejlidnatějšího kladenského sídliště Kročehlavy poletí výherce - Olga Lebedeva z fakulty architektury ČVUT Praha - do Japonska. Už pátý ročník vyhlásilo město Kladno a architekt David Vávra ve spolupráci s Českým centrem Tokio a Raymond Architectural Design Office, Inc. Akce připomíná přínos významného kladenského rodáka světové architektuře.

Hlavní cenu pátého ročníku Ceny architekta Antonína Raymonda vyhrála Olga Lebedeva z fakulty architektury ČVUT Praha. Získává tak dvoutýdenní pobyt v Japonsku. Druhé místo získaly dvě autorky - Lenka Watersová také z ČVUT Praha a Diana Hodulíková z fakulty architektury VUT Brno. Cena za druhé místo 30 000 Kč se bude dělit mezi tyto dvě soutěžící. Na třetím místě se umístil návrh Dominiky Tesárkové z fakulty architektury ČVUT Praha, která tak získala finanční cenu ve výši 15 000 Kč.

Do soutěže, kterou podporuje také Česká komora architektů, se přihlásilo 7 studentů architektury a krajinářské architektury. Letošní úkolem bylo vypracovat urbanistické, architektonické nebo projektové studie revitalizace části sídliště Kročehlavy.

Kladno ocenilo další dobrovolné dárce krve Jánského plaketou.
Kladno ocenilo další dobrovolné dárce krve Jánského plaketou

„Soutěž jsme založili v roce 2011 s cílem obohatit plány města o odvážné, neotřelé a inspirativní studentské nápady. Mladí lidé tak pomáhají vytvářet a zlepšovat prostředí na Kladně, a tím i život všech obyvatel. Je skvělé, že to funguje a že se každý rok do soutěže hlásí zhruba desítka architektů. Zadání by mohlo odradit i profesionální architekty, je skutečně složité. Prostor sídliště je zahuštěný a důležitá je reflexe toho, kdo na sídlišti bydlí, čehož se studenti zhostili dobře.“ říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: „Účastníci mohou během soutěžního klání představit své vize široké veřejnosti. Důležitá je samozřejmě také popularizace kladenského rodáka židovského původu a mezinárodně uznávaného architekta Antonína Raymonda.“

Letos studenti architektury řešili, jak zvelebit blok kročehlavského sídliště „Okrsek 4“ u bytového domu s bezbariérovými byty Meta mezi ulicemi Litevská, Hřebečská, Jerevanská a V Bažantnici.

Na sídlišti v Kročehlavech žije v panelových domech cca 27 000 lidí. Tamní Okrsek 4, vzniklý v první polovině 80. let minulého století, charakterizují vyšší panelové domy, vysoká hustota obyvatel a málo vzrostlých stromů. Oblast se potýká mimo jiné s velkým nedostatkem parkovacích míst a značným deficitem v opravách komunikací i chodníků. To vše by měli vzít v potaz studenti při zpracování soutěžních prací, které by měly území zvelebit a vtisknout mu novou identitu. Nová atmosféra sídliště by měla kromě úprav cest a silnic znamenat oživení prostoru mezi domy a umožnit obyvatelům strávit zde příjemné chvíle.

Do akce se zapojili všichni žáci školy.
Děti z kladenského Korálku uklidily okolí své školy

„Jsem ráda, že z návrhů můžeme čerpat inspiraci pro plánovaný regulérní projekt. Například úvaha o možném přemístění objektů technického vybavení je pro nás zajímavým tipem," říká předsedkyně výboru pro rozvoj, územní plánování a dopravu Anna Gamanová a dodává: „Vítězný návrh mířil nejen do hmotného prostředí. Autorka se snažila vytvořit prostory pro společenský kontakt, který dnes chybí. Návrh byl krásně zpracován a rozhodnutí poroty jednomyslné."

Přihlášené práce posuzovala odborná porota. Zasedli v ní mimo jiné architekti Aleš Steiner, Jan Červený a Petr Rajtora či vítězka minulého ročníku Dominika Kovandová. Nechyběl ani spolupořadatel soutěže David Vávra. Vítězka soutěže získala dvoutýdenní pobyt v Japonsku spojený s prohlídkou staveb architekta Raymonda a návštěvou ateliéru Raymond Architectural Design Office Inc.

Antonín Raymond je jeden z nejvýznamnějších českých architektů, kteří působili v zahraničí. Považuje se za zakladatele novodobé japonské architektury. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří Gunma Music Center v Tokiu, která je zapsaná na seznamu symbolizující novodobou japonskou architekturu 20. století. V roce 2010 udělilo zastupitelstvo města Antonínu Raymondovi in memoriam čestné občanství Kladna.

Z Trampské zabíjačky v Domově seniorů v Novém Strašecí.
Novostrašecký domov seniorů hostil Trampskou zabíjačku

Vítězný návrh „Ředkvičky pro Kladno“, autorka Olga Lebedeva
Druhé místo - návrh „Blok sídliště Kročehlavy“, autorka Lenka Watersová
Druhé místo – návrh „ Propojení“, autorka Diana Hodulíková“
Třetí místo – návrh „Šrek“, autorka Dominika Tesárková

Pietní akt se konal na kladenském Sletišti u Tyršova památníku.
Památný den Sokolstva si připomněli i na Sletišti
Ve Všetatech byl otevřen Památník Jana Palacha.
Ve Všetatech byl otevřen Památník Jana Palacha