Zpívat se pod taktovkou regionálních Deníků, tedy samozřejmě i Kladenského deníku, bude ale nejen v Česku. Koledy si zazpívají krajané třeba ve Španělsku, kde se připojí Klub Čechů a Slováků v Madridu, koledy zazní na vánoční trzích v Mnichově a bavorský spolek Über die Grenz ze Zwieselu zazpívá na hranicích v Železné Rudě.

Na Kladensku a Slánsku si koledy společně zazpíváme hned na šesti místech, nejvíce ze všech okresů středních Čech. V zahradě kladenského volnočasového střediska Labyrint, před Centrem služeb Slunce všem v Unhošti, na Masarykově náměstí v Lánech, v Základní škole v Rabasově ulici ve Slaném, v parku u Základní školy ve Zlonicích a v areálu Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva v Bezručově ulici v Kladně.

Zpívat budeme pět vánočních koled: Nesem Vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Štědrej večer nastal a Pásli ovce Valaši. Nenechte si proto tento krásný zážitek ujít a přijďte na jedno z uvedených šesti míst. Všude se na vás organizátoři společného zpívání moc těší.

Labyrint

Například v kladenském Labyrintu program pro děti i dospělé začne už v 17 hodin. Pro návštěvníky bude přístupná nejen zahrada, ale i vnitřní prostory střediska.

„Těšit se mohou například na živou knihovnu. Jedná se o projekt sítě multikulturních otevřených klubů. Pozvány máme studenty z různých zemí studujících v Česku. V Labyrintu budou vyprávět o vánočních nebo jiných podobných svátcích ve své domovině. Účast přislíbili studenti z Thajska, Brazílie i bývalého Sovětského svazu," nastínila Petra Hanušová.

Pro děti budou připraveny nejrůznější soutěže, ale i oblíbené malování na obličej. V zahradě střediska budou prodávat ve stáncích své výrobky postižení klienti chráněných dílen ze Zahrady Kladno a Centra služeb Slunce všem z Unhoště.

„Patnáct minut před osmnáctou hodinou sezveme všechny návštěvníky do zahrady, kde si společně zazpíváme pět koled. Další dvě až tři písničky přidá pozvaný dětský pěvecký sbor Sluníčko ze školy v Moskevské ulici," nastínila Hanušová.

ZŠ Slaný
Známé české koledy budou znít také na prostranství před Základní školou v Rabasově ulici ve Slaném. Škola se do akce Česko zpívá koledy zapojila už loni.

„Akce se nám tehdy velice zalíbila, když jsme se o ní dočetli v Kladenském deníku. Hlásili jsme se sice na poslední chvíli, ale i tak se podařilo dát dohromady vše potřebné. Letos jsme měli na přípravu dost času, tak doufám, že to lidé ocení a přijdou," uvedla sekretářka školy Ivana Češková.

Nenechávají tu nic náhodě. „V rámci pracovních činností vyrobili učitelky Gabriela Cimrmanová a Marie Kyliesová se žáky perníčky a společně je ozdobili. Pro návštěvníky máme k dispozici čaj a svařák. Věřím, že všichni budou spokojeni," dodala sekretářka.

Zlonice
Naopak premiéru bude mít akce Česko zpívá koledy v parku u Základní školy ve Zlonicích. Rovněž zde ale vzali přípravy velmi zodpovědně a vážně. Základem pro zpívání tu bude dvanáctičlenný pěvecký soubor žáků a učitelů školy. Těleso společně secvičilo koledy podle hudebních základů, které dodalo vydavatelství Kladenského deníku.

„Na akci se velice těšíme. přijdou nejen naši žáci, ale i jejich rodiče, lidé z úřadu i celého městyse. V počtu zpěváků bychom rádi trumfli i velká města. Doufám, že se nám to podaří," říká ředitel zlonické základky Jan Tůma.

Je rád, že může takovou akci podpořit. „Mám rád české tradice. Mezi mladými tento zvyk hodně upadá. Jsem proto velice rád, že oživíme koledy a připomeneme si tradiční písně. Vánoční čas je navíc tím, kdy se lidé setkávají. Kromě zpívání v parku, kde nebude chybět ani občerstvení, bude po dobu akce otevřen také Památník Antonína Dvořáka, kde jsou vystaveny papírové betlémy ze soukromé sbírky," uzavírá Jan Tůma.

Lány
Do akce Česko zpívá koledy se letos připojila také obec Lány. Zpívat se tu bude od 18 hodin na Masarykově náměstí. „Snažíme se oživit předvánoční čas, proto pořádáme mnoho akcí. Začali jsme rozsvícením vánočního stromu a výstavou v Muzeu T.G.M. Pak pokračovali Voňavým adventem v sokolovně se soutěží o Zlatý Šafrán. Česko zpívá koledy tak bude další aktivitou, kterou nabídneme obyvatelům i návštěvníkům Lán krásné prožití adventu," řekl Kladenskému deníku starosta obce Karel Sklenička.

Kromě kouzelné předvánoční nálady se příchozí na Masarykově náměstí mohou těšit na teplé nápoje, například svařené víno. Mezi přítomnými budou členové známého místního sboru Chorus Laneum, ovšem nebudou vystupovat jako pěvecké těleso. „Prostě si přijdou zazpívat. Budou to hlavní tahouni ve zpěvu," dodal starosta.

Unhošť
Příjemná atmosféra bude při akci Česko zpívá koledy dnes večer panovat i před Centrem služeb Slunce všem u autobusového nádraží v Unhošti. V 18 hodin se rozezní chór dobrovolníků na prostranství před centrem společně s obyvateli a návštěvníky Unhoště, dětmi ze základních škol i mateřinek.

Hlavními iniciátorkami zpívání v Unhošti jsou starostka Lenka Mazuchová a ředitelka Soukromé školy Slunce Blanka Dvořáková. Jelikož mají obě bohaté zkušenosti s pořádáním podobných aktivit ve městě, nadchnout místní pro koledy prý nebyl problém.

„Jakmile jsme se o zpívání dozvěděli, hned jsme se přihlásili. Kromě zpěvu, kdy se přidá i sbor místních seniorů, nebude chybět svařák a další pohoštění z kavárny Slunce. Lidé si budou moci zakoupit také dárečky, které vyrobili postižení klienti Slunce," řekla Lenka Mazuchová.

„Věřím, že se setkání povede a lidí přijde hodně. Zpívat budou i naši úředníci. Doprovod zajistí nevidomý klávesista Ládík," uzavřela starostka.

VŠ Kladno
Zazpívat koledy spolu s účastnicí soutěže SuperStar Anetou Salačovou si zase můžete v areálu Vysoké školy manažerské informatiky, ekonomiky a práva v Bezručově ulici v Kladně, nedaleko zimního stadionu.
Zpívání se uskuteční před budovou školy u vánočního stromku. „Pokud přijde sněhová nebo větrná kalamita, přesuneme se dovnitř a zazpíváme si na schodišti," uvedla ředitelka vysoké školy Petra Hokrová.
Kromě občerstvení vlastní výroby, štrúdlu, teplého čaje, punče nebo svařáku se návštěvníci mohou těšit na zpěv zmíněné Anety Salačové z Kladna.

„Na akci se moc těším. Miluji Vánoce, protože je to čas, který trávím se svou rodinou. Mezi mé nejoblíbenější koledy patří píseň Tichá noc," sdělila své pocity zpěvačka, která tím zároveň zve všechny dospělé i děti, aby si spolu s ní přišli dnes večer zazpívat.