Se svým učitelem Lubošem Růžičkou z pořádající umělecké školy trénovali i o víkendech. Na soutěži Olivera doprovodila Nikol Kupčíková. Klarinet si šikovný hudebník vybral právě na radu svého kantora. „Měl jsem malou trému, ale zahrál jsem vše bez chyby. Chtěl bych se hrou na klarinet jednou živit," shrnul své vystoupení Oliver Kacafírek, který porotě ve svém podání předvedl Opus číslo 16 od Zdeňka Fibicha.

Milovníci klasické hudby mohli v Kladně poslouchat i zvuk hoboje, lesního rohu, trubky, fagotu a dalších dechových nástrojů. Čtvrteční den byl věnován bicím nástrojům, kde se utkalo téměř pět desítek soutěžících v devíti kategoriích, bohužel bez kladenských reprezentantů.

Zastoupení zde měla ještě kladenská umělecká škola 
v Moskevské ulici, Jiří Samek (žák Zdeňka Náprstka) soutěžil v oboru trubka a Tereza Hrebiková (žákyně Jany Drábkové) v oboru příčná flétna. Oba se umístili na třetí příčce.

V Kladně se podobně významná soutěž nekonala možná několik desítek let. Vystupují zde ti nejtalentovanější studenti, kteří vyhráli krajská kola. Organizace celé akce proto není jednoduchá. Znamená i sestavení přesného harmonogramu pro čtyři sta soutěžích. Pro korepetitory bylo například třeba zajistit i dvě koncertní křídla, která si pořádající škola musela zapůjčit z Prahy.

3 otázky pro…

Michaelu Bernáškovou, ředitelku pořádající Základní umělecké školy 5. května Kladno a hlavní organizátorku.
Jak dlouho trvaly přípravy 
na tuto akci?
Finální fáze začala tak měsíc předem, ale přípravy trvaly samozřejmě několik měsíců. Teprve až po březnových krajských kolech jsme se dozvěděli počet účastníků, kategorií a podobně. Pak jsme teprve mohli dávat dohromady harmonogram, zajišťovat ubytování, stravenky, nástroje pro soutěžící, prezentace firem a veškerou organizaci.
Kolik lidí se na nich podílelo?
De facto jsme přípravy uskutečnily tři: má zástupkyně Lenka Hotová, hospodářka Renata Mašková a já.
Plánujete ucházet se o pořádání dalších podobných akcí?
Ano, já bych ráda. Například příští rok je soutěž komorních souborů, určitě si zažádám, ale nevím, zda nám to bude svěřeno. Je to skvělé, Kladno se tyto dny stalo centrem veškerého uměleckého vzdělávání celé republiky. Je tu tisíc lidí ze všech koutů země a s nimi ty nejtalentovanější děti.