„Absolvovali jsme čtyři lekce a pak přišel zákaz,“ připomněl kladenský taneční mistr Josef Vörös. Letošní taneční kurzy manželů Vörösových byly vyprodané už v loňském roce. Ze sta přihlášených párů zůstalo na podzim osmdesát, čtvrtina zájemců se už na jaře odhlásila.

Nyní následovaly další dva. „Pouze čtyřem lidem jsme vraceli kurzovné, jinak všichni ostatní čekají,“ uvedl Vörös s nadějí, že pokud by se taneční mohly na začátku příštího roku odehrávat, zvládli by jedenáct zbývajících lekcí a završili je májovým věnečkem. „Pokud bychom nemohli začít s kurzem ani po Novém roce, patrně bychom museli lidem kurzovné vracet,“ poznamenal taneční mistr.

Ilustrační foto.
Domovy pro seniory bojují s covidem, některé už jsou v personální nouzi

Josef a Daniela Vörösovi jsou v důchodu, a tak nejsou na tanečních ekonomicky závislí. Provozovatelé dalších tanečních škol už ale sčítají škody. Jan Liška, předseda tanečního centra R.A.K. Beroun, které působí i v Kladně a Slaném, odhaduje ztráty od letošního jara na stovky tisíc. „Museli jsme stát požádat o náhrady mezd pro naše zaměstnance. Jsme zapsaný spolek, nemáme nárok na náhrady spojené s pronájmy sálů,“ připomněl Liška.

Stejně jako taneční kurzy nemá dobré vyhlídky ani nadcházející plesová sezona. Provozovatelé kulturních domů už přemýšlejí o alternativách, jak čas tanečních a bálů protáhnout až do jara.

„Jsme nakloněni tomu, pořádat plesy mimo tradiční sezonu, tedy v květnu a červnu,“ potvrdil manažer Domu kultury Kladno Michal Muláček, který už přemýšleli o americkém modelu, kdy studenti mívají slavnosti až po zkouškách. „Na rozdíl od nás je ale pořádají v prostorách svých škol. U nás je studentů tolik, že bychom jejich bály do krátkého období po maturitách ani nevměstnali,“ vysvětlil Muláč.

Městské divadlo Kladno.
Jan Krafka chce divadlo stabilizovat a navázat na předchozí úspěchy

I kdyby školy byly akční a plesy dokázaly připravit do pár dnů po uvolnění restrikcí, nemusí být vyhráno. „Obávám se, že se lidé budou bát hromadných setkání,“ poznamenal Muláček.

Jako první se měl v kladenském Domě kultury konat v listopadu z jara přeložený Disco ples. A také 1. ples StarDance, který ale už jeho pořadatel zrušil. „Výhodou je, že vstupenky, které si lidé koupili na námi pořádané akce, si vesměs nechávají a vyčkávají na náhradní termíny. Vážím si toho,“ dodal Michal Muláček.