Akci stylově podbarvovala živá hudba a nechybělo ani patřičné občerstvení. Po celou dobu byly otevřeny stálé expozice muzea. Počasí se dopoledne rozhodlo vyzkoušet trpělivost pořadatelů (nad statek se několikrát přihnal temný oblak a spustil liják), pak však vykouklo sluníčko a již na nebi zůstalo.

Na jarmarku jsme zastihli zástupkyně pořadatele a správce objektu, kterým je Vlastivědné muzeum ve Slaném, Boženu Frankovou a Zdeňku Bakalářovou, a požádali jsme je o pár slov k dnešní akci a k postupu rekonstrukce Cífkova statku. Božena Franková se zprvu zdráhala hovořit z pozice zástupce slánského muzea s odůvodněním, že již nezastává svou původní funkci ředitelky a nyní pracuje toliko jako brigádnice, avšak koho lépe se optat než člověka, který byl u zrodu nápadu Cífkův statek opravit a zpřístupnit jej veřejnosti coby muzeum.

"Poprvé jsme se sem přišli podívat v roce 1969. Statek byl v hrozném stavu – všude hory odpadu, metr hluboký kanál procházející nádvořím byl ucpán, takže se musel odkrýt a ručně kopat, byla to velká dřina. Díky rybníku na návsi, leží výše než statek, jsme budovy odvodňovali. Velkým problémem se také ukázala revitalizace omítek – močůvka a výkaly ustájených prasat se vsákly do zdí, ty se tedy následně otloukly, po určitou dobu ponechaly vysychat, aby se posléze vybrala nejvhodnější regenerační omítka. Práce to byla opravdu neskutečná a velice nákladná. Nedocenitelným pomocníkem nám byl stavitel p. Jan Nedvěd, který rekonstruoval mnohé statky, kapličky, zvoničky v kraji, takže si věděl rady i s opravami Cífkova statku. V roce 1975 jsme otevřeli prostoru dvora a celou expozici. Ještě letos chystáme opravu střechy nad stodolou a v příštím roce na vedlejší budově. Dokončujeme stavební úpravy v konírně, tam vznikne nová expozice zemědělství. Peněz bude zapotřebí ještě hodně, všichni zainteresovaní se snaží je všemožně získat, aby mohly práce pokračovat," řekla o dřívějším stavu statku Božena Franková. 

Na Cífkově statku se přitom konají dvě obdobné akce ročně. "Na podzim tento řemeslný jarmark a na jaře se přidáváme k pouti, kterou pořádá obec Třebíz. Jsme rádi, že se k nám lidé vracejí, a statek tak slouží svému účelu," uzavřela Božena Franková. 


Průvodkyně skanzenem Zdeňka Bakalářová nás pak ujistila, že Božena Franková je až příliš skromná: „Do projektu Cífkův statek vložila obrovské množství úsilí, uvědomovala si význam obce jako rodiště V. B. Třebízského a chtěla pro Třebíz udělat co nejvíce. Ona je úžasný člověk a dříč, sehnala po depozitářích nevídané množství předmětů. Moc si jí vážíme a přejeme jí hodně zdraví, aby nám byla ještě dlouho vzácným rádcem.“

Jarmark trval do pozdních odpoledních hodin, návštěvníci se vyhřívali na sluníčku u stolů prostřených uprostřed dvora, hudba hrála, někteří hosté tančili, kolkolem vládla veskrze příjemná atmosféra. A protože jsme mezi aktéry objevili opravdu zajímavé řemeslníky, v příštím čísle se můžete těšit na rozhovory s některými z nich. Poodhalíme vám roušku do zákulisí jejich práce.

AUTOR: Jitka Slavíková