Sobotní oslavy masopustu proběhly v tradičním staročeském duchu. „Snažili jsme se to koncipovat do staročeské tradice, takže máme na dvorku zabíjačku a jako překvapení jsme si nechali vyrobit třímetrovou hýbající se loutku zajíce, která s námi půjde v průvodu,“ popisuje výtvarnice a lektorka výtvarných dílen Bára Krejčířová.

Dálniční známka 2019 - Ilustrační foto
Chybějící známky prodražily jízdu o tisícovku

Pro návštěvníky byly na divadelním dvorku přichystány stánky s jitrnicemi a masopustní loutkové „rakvičkárny“.

Většina dětí už přišla se svými maskami. Ti, kteří si nestihli vyrobit masku doma, si ji mohli vlastnoručně vyrobit v divadelní dílně. „Máme pro ně připravený základ z kartónu, který si mohou děti obstřihnout, polepit a nadekorovat podle potřeby. Holčičky většinou vyrábějí kočičky a kluci příšerky,“ uvedla výtvarnice Krejčířová.

V odpoledních hodinách se návštěvníci vydali na masopustní průvod, a to spolu s divadelními herci, kteří byli v kostýmech holuba, kobyly, krávy či kozy. V průvodu si pak všichni prozpěvovali lidovou píseň Masopust držíme.

V pořadí již osmadvacátý ročník Reprezentačního plesu města Kladna se tentokrát nesl v rytmu tance. Diváci si užili taneční vystoupení hvězd televizní soutěže StarDance Michala Padevěta a Daniely Šinkorové či Pavly Tomicové a Marka Dědíka.
Na Reprezentačním plese města Kladna si zatančily i hvězdy ze StarDance

„Chtěli jsme, aby se děti o této tradici dozvěděly více, zatančily si, zalaškovaly a přivítaly příchod jara. Jsme sice teprve na začátku, ale myslím, že se nám tento formát oslav masopustu osvědčil a určitě v tom budeme chtít pokračovat i do budoucna,“ sdělil herec Jakub Hubert, který byl v kostýmu krále masopustu.

AUTOR: Anna Lacinnikova

Ilustrační foto
Policie si posvítila na trojici drogových dealerů, prošetřuje je na svobodě