Pořádá ji kladenská organizace zahrádkářů spolu s památníkem na důkaz toho, že obec nadále žije, přestože ji nacisté chtěli navždy vymazat z mapy. Podílejí se na ní členové specializované základní organizace Českého zahrádkářského svazu Gladiris (Zdeněk Krupka, Dušan Sločiar a Pavel Nejedlo), dále Botanický ústav Akademie věd České republiky v Průhonicích a Botanická zahrada v Praze–Tróji.

„Spolupráce Českého zahrádkářského svazu s Památníkem Lidice je dlouhodobá a vždy se jednalo o výstavy květin. Novodobá spolupráce vznikla v době, kdy došlo k obnově zdejšího Růžového sadu. Nemalou finanční částkou na ni přispěli i členové Českého zahrádkářského svazu z celé republiky. Po navázání této spolupráce byly výstavy rozšířeny právě o výstavu kosatců," uvedla zástupkyně kladenského sdružení Českého zahrádkářského svazu Iva Zálomová.

Výstavu 130 kosatců a patnácti květinových vazeb mohou zájemci navštívit zdarma až do neděle 29. května, vždy od 9 do 18 hodin. 

Vernisáž výstavy doprovázel bohatý program. Nejprve ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl vřele přivítal přítomné návštěvníky. Poté výstavu zahájila několika odbornými slovy o kosatcích zástupkyně kladenského sdružení Českého zahrádkářského svazu Iva Zálomová. Třešničkou na dortu bylo vystoupení dětského pěveckého souboru Duha ze základní školy Buštěhrad pod vedením paní učitelky Anny Holeyšovské. Přítomna byla také starostka Lidic Veronika Kellerová. Nechybělo ani malé občerstvení.

„Výstavu v letošním roce poznamenaly dvě události. Nástup jara byl opožděn a tím i nakvetení rostlin. Navíc ve výstavních prostorách Památníku Lidice probíhá současně výstava k sedmistému výročí narození Karla IV. Květiny tak vytváří vhodnou a příjemnou doplňkovou atmosféru," uvedla Iva Zálomová.

Kosatce jsou v současné době na zahrádkách opomíjeny a vysazovány jen sporadicky, což je škoda. „Touto výstavou, která je v České republice ojedinělá, připomínáme jejich půvab a krásu květů," dodal tajemník kladenského sdružení Českého zahrádkářského svazu Karel Sedlák.

Kosatec patří do velmi rozsáhlého rodu z čeledi kosatcovitých. Tyto rostliny jsou výjimečné především pestrou škálou barev a kombinací květů, díky nimž získaly botanický název Iris, což je jméno řecké bohyně duhy. „Ve volné přírodě severní polokoule roste kolem dvě stě druhů kosatců. Některé se vyskytují na extrémně suchých stanovištích a jiné naopak na březích potoků a rybníků," řekl Karel Sedlák.