„Chci to tu proměnit do takového umělecko-kulturního (v uvozovkách) doupěte. Snažím se oživit místního ducha, kterého toto místo kdysi mělo, jelikož někdejší genius loci zde přetrvává," shrnul svou vizi do dvou vět Robin Tesárek.

Součástí jeho plánů je několik počinů, které tvoří doprovodné akce výstavy Kde se pivo vaří… sládek a alchymista Otakar Zachar. Její vernisáž se uskuteční v pátek od 17 hodin ve Sládečkově vlastivědném muzeu Kladno. Těmito akcemi jsou komentované prohlídky pivovaru a literární soutěž na téma Kročehlavský pivovar.

Při vernisáži výstavy navíc vystoupí amatérský divadelní soubor Kladina, který sehraje scénu ze Zacharovy divadelní hry Harmonie: Výjevy z pivovarské kanceláře.

Dalším krokem ke vzniku umělecko-společenské půdy je založení knižního stolečku jako literární pohotovosti. Ten zájemci najdou v areálu pivovaru na společné chodbě 
k nájemním bytům v bývalém sládkově bytě.

Nápadů a plánů má Robin Tesárek mnoho. Mimo jiné by chtěl ve spolupráci se zdejší moštárnou a výrobnou jablečných ciderů uspořádat slavnosti.

Prohlídky pivovaru 

Výstava Kde se pivo vaří… bude ve Sládečkově vlastivědném muzeum k vidění až do 9. listopadu. Komentované prohlídky kročehlavského pivovaru, které jsou zároveň součástí Dnů evropského industriálního dědictví, se konají v sobotu a neděli od 15 hodin.

„Prohlídky se u nás nekonají poprvé. Děláme je při různých příležitostech nebo na objednávku. Například zde byli kladenští senioři. To bylo fajn, jelikož spousta z nich zde pracovala v dobách kovopodniku a vzpomínali, kde kdo měl kancelář a tak dále," usmál se Robin Tesárek.

Na jednu z prohlídek zavítala vnučka posledního sládka pivovaru Jana Beránka. „Vyrazila mi dech, když mi oznámila, že se zde v pivovaru narodila. Poté začala vyprávět spoustu zážitků, třeba jak se na nádvoří splašili pivovarští koně a ona je jich bála," okomentoval. Na příchozí čeká nejen prohlídka ohromných a pozoruhodných půdních prostor někdejšího pivovaru, ale také mnoho historek a povídek, jež se k budově váží.

„Trasu máme danou, nemůžeme do míst, která jsou pronajatá a nájemci si nepřejí, aby tam někdo chodil. V areálu sídlí mimo jiné galvanická zinkovna a s jejími provozovateli se vždy dohodnu, že se lidé mohou přijít podívat. Je to velmi zajímavé. Bohužel už nemohu vodit do sklepa, kam jsem chodil moc rád. Už dva roky tam působí moštárna vyrábějící nejen mošty, ale také jablečný cider," popsal zhruba obsah prohlídky Tesárek mladší.

Kde se pivo vaří…

Kromě komentovaných prohlídek se Robin Tesárek podílel na výstavě, již pořádá občanské sdružení Halda, Středočeská vědecká knihovna Kladno a Sládečkovo vlastivědné muzeum, zapůjčením některých exponátů, mimo jiné originálním plánem přestaveb areálu pocházejícího z poloviny 19. století či vysvědčením s originálním podpisem Otakara Zachara, a napsal k expozici některé texty.

Historie pivovaru a osobnost jeho nejznámějšího sládka Otakara Zachara je totiž jeho koníčkem. Nejvíce ho na něm fascinuje, že byl klasickým renesančním člověkem své doby a společenské třídy.

Otakar Zachar

„Byl podnikatelem, majitelem realit, mimo jiné mu patřil hotel U Bílého beránka, dnešní budovy kladenského magistrátu, vykonával spoustu funkcí, například působil jako předseda správní rady České banky. Byl akcionářem různých pivovarů, ale zároveň se zasazoval také o společenský a kulturní život. Psal divadelní hry a knihy, jenž následně vydával.l Byl politicky činným členem zastupitelstva, předseda místní národní jednoty," vyjmenoval činnosti někdejšího sládka.

„Tito lidé sice vydělávali nějaké peníze, ale dokázali svůj záběr rozšířit a byli přínosní společnosti. Jen ve starých Kročehlavech působilo před druhou světovou válkou asi padesát spolků. To je dnes nemyslitelné. I když v současné době spolkový život na Kladně trochu ožívá," zaradoval se spolumajitel areálu.

Literární soutěž

Doprovodným programem výstavy o Otakaru Zacharovi je literární soutěž na téma Kročehlavský pivovar. Projekt určený všem, koho baví psát, vymyslel Robin Tesárek. Zájemci si mohou vybrat kterýkoliv literární útvar a do 30. října ho doručit buď mailem na adresu robin@tesarek.net, nebo dílo přinést do pivovaru.
„Jediné dvě podmínky jsou: aby ústředním motivem díla byl objekt pivovaru a text nesmí být delší než třicet normovaných stran. Odborná porota poté vybere vítěze, který se může těšit na věcné ceny a jeho dílo bude uveřejněno na webových stránkách Haldy," pozval Tesárek mladší.

Knižní stoleček

Do konceptu projektu Pivovar Kročehlavy Bohém friendly zapadá už fungující veřejná knihovna, která se nachází na společné chodbě k nájemním bytům. Myšlenku knižního stolečku Robin Tesárek uskutečnil tak rychle, jak rychle ho napadla.

„Bylo to naprosto spontánní. Seděl jsem doma a přemýšlel, co udělám s vyřazenými knihami, při tom jsem si na Facebooku všiml na profilu Lucerny podobného nápadu. Hned jsem se do toho pustil," vyložil.
Je to jednoduché: když se někomu zalíbí kniha, prostě si ji vezme. Zda ji po přečtení vrátí, nebo ne, je na něm. Pokud má někdo doma knihy, které už nepotřebuje a neví, co s nimi, může je odnést do areálu bývalého pivovaru, kde budou zařazeny do knižního stolečku.

„Jsem smířen s tím, že se knihy vracet nebudou. Mám rezerv dost. Navíc už pár dobrovolníků přineslo něco ze svých sbírek. Také jsem si všiml, že v policích přibyly svazky, které jsem tam já nedával, čili knihovnička už začíná žít," uzavřel Robin Tesárek.