Akce začne v 17 hodin. Program bude připraven nejen v budově Labyrintu, ale také v jeho rozlehlé zahradě. Při příchodu dostanou návštěvníci od malých andělů texty koled. Děti se mohou těšit i na prskavku. V zahradě se bude nacházet distribuční stánek Kladenského deníku, prodej trdelníků, dále vánoční stánek s výtvarnými potřebami, stanoviště s výrobky z Labyrintu a také stánek s bylinkami a medovinou.

Chybět nebudou ani tvořivé dílny. „Děti budou vyrábět ze sklenic lampičky. Nalepí na ně vločky, větvičky či samolepky a dovnitř připevní svíčku. Zájemci si také budou moci vytvořit lodičku. Vznikne klasika z ořechové skořápky a svíčky," uvedla Kateřina Vágnerová, která má v Labyrintu na starosti marketink.

Dalšími lákadly jsou vánoční voňavý čajový koutek, kde si lidé budou moci dát teplý čaj s vánočkou a již tradiční nebeská pošta Ježíškovi. Velmi zajímavá bude živá knihovna v přízemí. Živými knihami budou dobrovolníci nebo cizinci, kteří prožili Vánoce v zahraničí.

„Součástí bude prezentace jejich fotografií z tradičních vánočních oslav v zahraničí. Dobrovolníci budou mít také připraveno i občerstvení z cizích zemí. Lidé se budou moci dotazovat na různé zajímavosti. Akce se koná v rámci Informačního centra pro mládež Kladno. S cizinci bude i pracovnice íčka, která v případě potřeby vše přeloží," vysvětlila Petra Hanušová z Labyrintu. Návštěvníci se mohou takto seznámit se svátky v Sardinii, Francii, Německu či například Brazílii.

Těsně před 18. hodinou se příchozí s pomocí dirigenta Jana Šrámka rozezpívají a v 18 hodin se rozezní koledy. Zahrada Labyrintu se tak spojí s celou Českou republikou.

Na akci Česko zpívá koledy se už moc těšíme

Žofie Vokálková z Brandýsku je nejlepší česká flétnistka, která slaví úspěchy u nás i v zahraničí. Tato výjimečná žena je nositelkou mnoha cen z mezinárodních soutěží. Mimo jiné se stala Ženou regionu Středočeského kraje 2014. Umělkyně bude hostem akce Česko zpívá koledy ve středisku volného času Labyrint v Kladně.

Ačkoli má v předvánoční době Žofie Vokálková mnoho práce, udělala si čas a Kladenskému deníku odpověděla na několik otázek.

Jaká je vaše nejoblíbenější koleda?
Na to je těžké odpovědět, ale asi Byla cesta ušlapaná. Je to určitě proto, že ji každý rok hrajeme na vánočních koncertech v nádherné úpravě Jaroslava Krčka pro zpěv, flétnu a harfu. Je velmi dojemná. Ale také musím zmínit Den přeslavný. Tuto koledu také hrajeme každý rok a ta také zazní na akci Česko zpívá koledy.

Zpíváte o Vánocích koledy se svými syny?
Můj starší syn Alfréd, který je ve druhé třídě, každý rok na začátku adventu vloží do přehrávače své milované CD s koledami Bambini di Praga a na nich jedeme až do Nového roku (smích). Menší, Felix, má rád všechnu hudbu, takže i živé zpívání koled.

Jak se těšíte na zpívání koled do Labyrintu?
Určitě to bude krásná akce. Těšíme se moc, i když musím říci, že předvánoční čas mám plný koncertů, takže musíme všechno skloubit dohromady. Hned druhý den, hraji Flétnový koncert od V. Blodka se Severočeskou filharmonií v abonentní řadě.

Ovšem vy nebudete v Labyrintu hrát sama.
Je moc fajn, že akci v Labyrintu podpoří kromě mě, ještě další dva profesionální umělci violista a dirigent Jan Šrámek, který také pomůže lidový sbor dirigovat, abychom si společné koledy co nejvíce užili a klavírista Martin Fila, který byl mým koncertním partnerem na mém loňském recitálovém vystoupení na festivalu Pražské Jaro. Zahraje si s námi několik známých skladeb, které budou před zpíváním a pak bude doprovázet na keybord s varhanním zvukem.

ŽOFIE VOKÁLKOVÁ se svým starší synem Alfrédem.

Žofie Vokálková se svým starším synem Alfrédem.