Na čtrnáctém ročníku Oslav svatého Vavřince bylo tradičně k vidění i gastronomické muzeum se slavnostní tabulí na téma Okamžiky s Otou Pavlem a výstavou o svátečním stolování a přípravě jídla za první republiky. Bohužel na zde chyběl fenomenální Václav Šmíd, jenž je podle slov mnoha návštěvníků doslova chodící encyklopedií z oblasti gastronomie.

Ovšem byl zde Vladimír Švec, který zde vystavoval své sběratelské kousky jako formy na čokoládu, buchtovník, jenž je podle jeho slov předchůdce muffinů, litinové formy, oplatkové kleště s karlovarskou a náboženskou tematikou nebo místu na tření máku a mnoho dalších vychytávek právě z doby první republiky a dokonce i starší. Udělal jsem s ním krátký rozhovor.

Z jaké doby jsou věci, které vystavujete?
Většina z nich jsou z první republiky, ovšem pokud chcete více informací, tak vás zklamu, jelikož nejsem kuchař, ale elektrikář a toto mám jako svou zálibu. Mohu vám říct ale nějaká specifika. Například jsou zde k vidění formičky na čokoládu. Využívaly je hotely a kavárny na vysoké úrovni, jež dělaly právě tuto pochutinu ke kávě. K samému účelu sloužily i udělátka na zmrzlinu v různých tvarech jako je ananas, ostružiny, meruňka a tak dále.

Využíváte některé ze svých kousků i doma?
V domácnosti jich mnoho nevyužíváme, maximálně nějaké formičky nebo vykrajovátka. Cením si své sbírky natolik, že ji nechci moc upotřebit pro sebe.

Jak jste přišel k takovému koníčku?
Zajímavě jednoduchým způsobem. Václav Šmíd mě několikrát požádal, abych mu vypomohl s podobnými výstavami a nějak mě to nadchlo. Jednou jsem při výkopových pracích našel čtvrtlitrovou láhev na mléko z dvacátého století. Později jsem viděl i půllitrovou a litrovou a pak se má sbírka rozrůstala doslova geometrickou řadou. Dokonce mi pan Šmíd řekl, že jsem žák, který předčil jeho učitele, což mě nesmírně těší.

Kde hledáte své unikátní kuchyňské vybavení?
Dříve jsem většinou chodil do antiků a na burzy. V současné době jsem ale propadl kouzlu internetových aukcí.