Důvodů je hned několik. Jednak ve Velvarech působilo kdysi velké množství perníkářů, po nichž se dochovaly původní dřevěné formy a také místní muzeum vlastní sbírku obrazů Jiřího Corvina, malíře a muže mnoha řemesel, který se rovněž zabýval včelařením i perníkářstvím, sbíral staré recepty a právě tak i formy na perníky.

Díky tomu, že ve městě toto prastaré voňavé řemeslo před časem obnovila a vrátila mu jeho věhlas perníkářka Kateřina Woláková, která je i za hranicemi regionu známá pod svojí značkou PerníKáča, vznikají pod jejíma rukama nejen perníky jedlé a lahodné, ale i dekorativní. Pro stálou expozici vytvořila významné velvarské budovy. Nechybí radnice, Panská hospoda ani Pražská brána.

Přednáška a výstava věnovaná heraldice ve Velvarech.
Obrazem: O expozici erbů je velký zájem. Velvarské muzeum prodloužilo výstavu

Při návštěvě špýcharu se dozvíte více i o zadělávání perníkového těsta, o koření, perníkové ikonografii a dalších zajímavých věcech spojených s pečením perníku. Děti si mohou na místě vyzkoušet několik interaktivních aktivit.

Autorkami expozice jsou Kateřina Woláková, Jitka Kůrková a Kateřina Linhartová. Galerie Na Špýcharu je otevřena vždy v otevírací době Městského muzea Velvary.