Aktivní maminky působí ve obci už dlouho, ale pod hlavičkou sdružení, jež má v současnosti čtrnáct členek, teprve čtyři roky. V obci pořádají řadu programů, například drakiádu pro děti, mikulášskou, lampionový průvod na svátek sv. Martina, vynášení Morany či jarní a adventní tvoření, podílejí se na organizaci Dne dětí nebo rozsvěcení vánočního stromu.

„Snažíme se naší vesnici nějak stmelit," uvedla Zuzana Smrkovská ze sdružení Pcherské maminky. „Zpívání koled při svíčkách je z toho důvodu, že kostel, přestože se v něm konají každý měsíc mše, není připojen k elektrické síti a jinak si v něm tedy svítit nemůžeme," vysvětlila.

Místo před oltářem svatostánku tentokrát nepatřilo panu faráři, nýbrž slánské country kapele Dřeváci. „Jsme skupina, která zpravidla koledy nehraje. Věnujeme se country a folku, ale už třetím rokem se ve Pcherách tímto způsobem tak trochu bavíme," prozradil Kladenskému deníku kapelník Antonín Knížek hrající na dvanáctistrunnou kytaru. Na baskytaru ho doprovází Zdeněk Hasík, na banjo a kytaru Dan Bednář a na druhou kytaru Vašek Dvořáček. Zpěvačkou je Dáša Sládková. Ve pcherském kostele jim dělal doprovod i malý houslista Matěj Bednář.

Není to ale jediná akce v roce, kdy Dřeváci nehrají country. „V repertoáru máme i písničky z pohádek. Vystupujeme s nimi při různých dětských akcích nebo třeba v mateřských školách," popsal širší hudební záběr skupiny kapelník.

V neděli byla v kostele sv. Štěpána premiérově zahájena výstava betlémů. Zájemci si ji mohou prohlédnout až do středy 18. prosince, vždy od 12 do 13 a od 14.15 do 16 hodin. „K vidění jsou tu betlémy vyrobené žáky místní mateřské i základní školy, i ty věnované lidmi ze Pcher a okolí. Nechybí tu papírový či perníkový betlém nebo betlém ze šustí," zve na výstavu Zuzana Smrkovská.