Předchozí
1 z 8
Další

Adel Binous nabízí pod ochranou Fatimy jídlo s úsměvem  

Vystudovaný specialista informačních technologií Adel Binous (30) pochází z tuniského ostrova Djerba. V České republice žije tři roky. Hovoří několika světovými jazyky, včetně češtiny, kterou ovládá bravurně. Oženil se zde s českou manželkou Lucií, postavili společně dům v severních Čechách a těsně před tím, než v březnu vypukl koronavirus, rozjel Adel podnikání ve Slaném v oboru gastronomie. Otevřel zde svoji novou provozovnu Djerba Kebab.

Majitel bistra 'Djerba kebab' ve Slaném na Kladensku Adel BinousZdroj: Deník / Michal Bílek

„S manželkou Lucií jsme už osm let. Na Džerbě jsme se potkali v době, kdy pracovala jako delegátka a já také v oblasti cestovního ruchu. Vzhledem k tomu, že v Tunisku propukla v té době revoluce a situace se nejevila dobrá, společně jsme se po pěti letech rozhodli odejít do Čech a zakotvit tady,“ vzpomíná Adel Binous.

Adel Binous nabízí pod ochranou Fatimy jídlo s úsměvem. Foto: Jiří SkálaZdroj: Deník / Redakce

Po příchodu do Čech se usadili s manželkou na Litoměřicku, kde pracoval Adel nejprve jako zaměstnanec v jednom z kebabů. Práce se mu natolik zalíbila, že se po třech letech rozhodl zkusit sám štěstí v oboru. „V Čechách mají lidé kebab rádi i dovolenou na Djerbě, tak jsme dali stejný název i našemu podniku. Na internetu jsem si našel, že je ve Slaném v nabídce jedna hezká zavedená provozovna původně na burgery. Dohodl jsem se s majitelem, nakoupil potřebné vybavení a začal,“ popisuje Adel Binous. Manželka Lucie pracuje v Litoměřicích v sociálních službách v azylovém domě. Pro Adelovu firmu ale pomáhá zajišťovat marketing a propagaci.

Majitel bistra 'Djerba kebab' ve Slaném na Kladensku Adel BinousZdroj: Deník / Michal Bílek

"Když jsem přišel v březnu do Slaného, udeřil koronavirus. Všechno bylo připravené a najednou nikdo nevěděl, co bude. Až pak přišlo povolení, že můžeme prodávat z okénka. S kolegy jsme proto snažili hned od počátku podporovat hlavně všechny potřebné profese jako jsou hasiči, policisté a zdravotníci. Některé dny měli od nás jídlo zcela zdarma a ještě i teď se snažíme pro ně dělat slevové akce dál, “ dodává Adel Binous. „Zdravotníkům poskytujeme stále například rozvoz nebo pití zdarma,“ říká.

Majitel bistra 'Djerba kebab' ve Slaném na Kladensku Adel BinousZdroj: Deník / Michal Bílek

Současná nabídka Djerba Kebabu obsahuje čtyřiatřicet druhů pokrmů z hovězího i kuřecího masa a stejně tak vegetariánská i veganská jídla. Své zastoupení mají také saláty. Jednou měsíčně osvěžuje Adel nabídku specialitou podniku. Kvalita jídla v jeho kebabu je vysoká a ceny, i ve srovnání s ostatními provozovnami v okolí, dokonce nižší. Logo firmy obsahuje Ruku Fatimy, která v Tunisu představuje ochranný symbol.

Majitel bistra 'Djerba kebab' ve Slaném na Kladensku Adel BinousZdroj: Deník / Michal Bílek

„Snažíme se být lepší než konkurence a hlavně dělat naše pokrmy z výborných surovin. Kvalitní musí být i dresinky a hlavně se vše snažíme dělat srdcem,“ dodává. I provozní doba je na místní poměry je netradiční, jelikož například v pátek mají otevřeno celou noc do čtyř hodin do rána. Ze soboty na neděli do tří do rána. V neděli se zde najíte od 11 do 21 hodin a další dny od 9 do 21 hodin.

Majitel bistra 'Djerba kebab' ve Slaném na Kladensku Adel BinousZdroj: Deník / Michal Bílek

Provozovna ve Slaném má dobře našlápnuto. Personál je velmi ochotný a vždy usměvavý. Podle plánu se Adel uplynulý měsíc pustil i do rozjezdu stejnojmenné pobočky v Litoměřicích. „Určitě bychom rádi vytvořili i další provozovny, ale tady v Čechách je problém sehnat kvalitní pracovníky. Práce je to velmi náročná a u kuželu s masem jsou vysoké teploty. Lidé u nás pracují vesměs ve dvanáctihodinových směnách,“ konstatuje Binous. Práci musejí s kolegy zvládat nezřídka ve dvou lidech, takže by šikovného člověka do party rádi uvítali a jednou otevřeli v okrese i další podnik.

Majitel bistra 'Djerba kebab' ve Slaném na Kladensku Adel BinousZdroj: Deník / Michal Bílek

Život ale není jen o podnikání. „S manželkou velice rádi cestujeme po celém světě jen tak s batohem. To nás moc baví a spojuje. A také mi chybí více sluníčka a moře, takže určitě rádi pojedeme na jih, hned, jak to bude možné. Chtěli bychom se ještě někam podívat, než založíme rodinu. Děti rozhodně plánujeme,“ uzavřel Adel Binous.

Majitel bistra 'Djerba kebab' ve Slaném na Kladensku Adel BinousZdroj: Deník / Michal Bílek