Předchozí
1 z 8
Další

Betlémář Miroslav Danda: Jednou jsem dostal lipový kmen k narozeninám

Pohyblivý betlém, který veřejnost v současné době nalezne v městské knihovně v Unhošti, musí zaujmout takřka každého. Betlém zdobí asi 120 postaviček z lipového dřeva. Všechny domy, ze kterých betlémář své dílo sestavil, jsou pak věrnou kopií unhošťských staveb. Na svědomí ho má unhošťský betlémář, který se začal svému koníčku věnovat až v roce 2013. O to víc je dílo z dílny devětašedesátiletého buštěhradského rodáka Miroslava Dandy obdivuhodnější.

Miroslav Danda.Zdroj: Deník / Jan Brabec

K výrobě betlémů jsem se dostal v době, kdy jsem odešel do důchodu. Abychom s manželkou neměli ponorkovou nemoc, tak jsem se rozhodl, že se budu věnovat řezbářství. V roce 2013 jsem zjistil, že na Karlštejně dělá řezbářské workshopy známý řezbář Oldřich Čech, a tak jsem se do nich přihlásil. Tehdy jsem si pod jeho vedením vyřezal prvního andílka. Všem nám pak řekl, ať si zkoušíme vyřezávat i doma, jinak se to nenaučíme.

Betlém Miroslava Dandy.Zdroj: Deník / Jan Brabec

Bylo to v listopadu, přičemž já si do prosince stihl vyřezat svůj první malý betlém. Práce mi šla od ruky a výsledek byl také dobrý, a tak jsem nabídl knihovně v Unhošti, že pro ně jeden betlém udělám. V roce 2014 jsem vyřezal první díl svého pohyblivého betléma. Má práce se lidem líbila, a proto jsem každý rok přidělával další díl. Součástí betléma je 120 postaviček, z nichž 90 se jich hýbe. Mezi postavami naleznete i moji manželku.

Miroslav Danda.Zdroj: Deník / Jan Brabec

Jedná se o betlém, který je sestaven pouze z přesných kopií unhošťských domů. Jedinou výjimkou je samozřejmě obydlí s jesličkami. Kromě unhošťského betléma mám ještě dalších asi osm betlémů, které jsou vystaveny v různých koutech republiky. Letos je můj betlém dokonce v Betlémské kapli v Praze.

Betlém Miroslava Dandy.Zdroj: Deník / Jan Brabec

To, jak jsem se k tomuhle koníčku dostal, přirovnávám k průjmu. Když prostě cítíte, že z vás něco musí ven, tak to pak jde samo a nejde to zastavit. Mám naštěstí ten dar, že se podívám na kus dřeva a hned vidím, co bych z něj mohl vyřezat. Jednou jsem dokonce dostal lipový kmen k narozeninám.

Miroslav Danda.Zdroj: Deník / Jan Brabec

Dřevo je materiál, ze kterého se nedají dělat stejné věci. Je takřka nemožné vyřezat dvakrát totožnou figurku. Na druhou stranu musím říct, že jsem nikdy žádnou postavu při vyřezávání nezkazil tak, abych dřevo vyhodil. Vždy se to dalo nějak zachránit. Důležité je ale, aby člověk vyřezával v teple, protože s promrzlýma rukama bude vaše řezbářská práce stát za nic.

Miroslav Danda.Zdroj: Deník / Jan Brabec

Mezi betlémáři se neustále vedou spory, jestli má být betlém zasněžený nebo ne. Lada s Alšem udělali české vánoce zasněžené, avšak v případě betléma je to nesmysl. Přijde mi na hlavu, když pak vidíte palmu a vedle ní závěj sněhu.

Betlém Miroslava Dandy.Zdroj: Deník / Jan Brabec

Kromě řezbářství je mým velkým koníčkem sestavování rodokmenů. Rád čtu, pravidelně chodím do unhošťské knihovny.

Miroslav Danda.Zdroj: Deník / Jan Brabec