Předchozí
1 z 6
Další

Modelář František Brož se svému koníčku věnuje už přes šedesát let

Mezi nejzkušenější členy modelářského klubu v Lánech patří František Brož. Třiasedmdesátiletý senior modelářství zasvětil takřka celý život, věnuje se mu totiž už od roku 1957, přičemž je i vicemistrem Evropy v závodech modelů letadel. Kromě toho se František rád věnuje fotografování a hodinářství.

Modelář František BrožZdroj: Deník / Jan Brabec

Můj bratr chodil do modelářského kroužku v tuchlovické škole, jenže do té doby, než jsem začal chodit do školy já, kroužek zanikl. Naštěstí jsem se dozvěděl, že v sousedních Kamenných Žehrovicích učí děti stavět modely konstruktér Radoslav Čížek, a tak jsem se k němu dal. Učil nás stavět modely tak, že mi například dal plánek křídla, kousek materiálu a já tvořil. Postupem času jsem se s modely naučil také létat.

Modelář František BrožZdroj: Deník / Jan Brabec

Modelářství se věnuji asi od roku 1957. Za léta se tenhle koníček ale hodně změnil. Dneska například přijdete do obchodu, koupíte si letadlo a můžete létat. To za nás samozřejmě neexistovalo. Dají se ale koupit výlisky z plastů či polystyrenu. Ty velice dobře létají. Pro děti či začátečníky je to skvělé. Jen se nastrčí křídla, dá se do nich aparatura, seřídí se a mohou létat.

Modelář František BrožZdroj: Deník / Jan Brabec

Modelář musí být trpělivý a zručný. Další věc je mít postřeh a talent naučit se létat s radiem řízenými modely. S tím jsem měl i já velké problémy. Dříve jsme s kamarádem vedli modelářský kroužek, ten už ale od devadesátého roku kvůli zrušení klubovny nefunguje. Je velká chyba, že nyní nejsou prostředky na výchovu mladých modelářů. Když někdo za mnou přijde, abych ho něco naučil, rozhodně neodmítnu.

Modelář František BrožZdroj: Deník / Jan Brabec

Stavím si historické modely letadel, se kterými následně jezdím na různé soutěže. Jedná se o kousky, které byly přímo jako modely navrženy. Aktuálně mám asi pět soutěžních modelů a pak ještě další dva polystyrenové, na kterých se učím akrobacii. Za celý život mi prošlo rukama asi přes třicet modelů. V mládí jsem zkoušel navrhnout si i svůj model, ale nikdy to neskončilo dobře.

Modelář František BrožZdroj: Deník / Jan Brabec

Jezdím po závodech po celé republice, zúčastňuji se také mistrovství republiky. Účastním se také mistroství Evropy, kde se mi jednou podařilo na druhém místě, a to s modelem Wakefield.

Modelář František BrožZdroj: Deník / Jan Brabec